OSLO/KRISTIANSAND: Torsdag innførte Avinor sine nye innflygningsrutiner for hovedflyplassen på Gardermoen. Datatrøbbel førte til problemer for SAS og Norwegian allerede i morgentimene.

Avinors trafikkoversiktviste at nesten alle ankomstene på Oslo lufthavn var forsinket i 09-tiden. De fleste forsinkelsene var på 10-45 minutter.

Situasjonen stabiliserte seg etter noen timer, og flytrafikken går nå som normalt fra Gardermoen.

— Vi har fått på plass en midlertidig softwareløsning som ser ut til å fungere, sier SAS' pressevakt Tormod Sandstø til Fædrelandsvennen.

Avinor har tidligere signalisert en reduksjon i antall flybevegelser på 60 prosent som følge av omleggingen. Reduksjonen er beregnet til å vare rundt to uker.

Flere Kjevik-forsinkelser

Også Kjevik ble berørt torsdag. SAS’ opprinnelige 08.55-avgang fra Kjevik tilOslo ble utsatt til 09.11. Norwegians 09.30-avgang til Oslo ble utsatt til 10.15. SAS' 10.30-avgang til Oslo ble utsatt til 10.50. På ankomstsiden var SAS-flyet fra Oslo som skulle ha landet på Kjevik 10.05 ventet klokken 10.40. — Jeg visste ikke om årsaken til disse forsinkelsene før jeg leste det på fvn.no. Men det er ikke snakk om så store forsinkelser, og på langt nær noe kaos hos oss, sier lufthavnsbetjent ved Kjevik, Ragnar Lie.

Måtte oppdatere manuelt

På Gardermoen var imidlertid situasjonen en annen.

— Ved innføring av nye rutiner, må programmeringen i flyene oppdateres. SAS og Norwegian har problemer med disse oppdateringene. Vi regner med å få avviklet trafikken gjennom dagen med manuell håndtering, men det blir forsinkelser, sa kommunikasjonsrådgiver Kristian Løksa i Avinor ved 08.55-tiden til BT.

Jobbet med å finne årsaken

SAS' pressevakt Tormod Sandstø sa følgende til Aftenposten:

— Vi følger de pålegg vi får fra Avinor, og vil samtidig jobbe med å finne årsaken til at denne dataoppdateringen gir forsinkelser. Avinor har varslet at det vil bli forsinkelser inn til flyplassen, og dette vil fort kunne forplante seg.