KRISTIANSAND: — Jeg hadde ett stort spørsmål da foreldrene mine gikk fra hverandre, og det var om dette var min feil. Det mamma og pappa har til felles er jo meg, så da lurer du på om det er din skyld, sier Wissuta Khonsung (17), tidligere elev ved Haumyrheia skole.

Hun er en av 300 elever i Kristiansand som ble med på «Vanlig, men vondt» da foreldrene gikk fra hverandre. Det er et opplegg som er utviklet på Haumyrheia skole og som skal hjelpe ungdommer som opplever samlivsbrudd.

— Da jeg gikk på denne skolen, syntes jeg det var flaut å ha slike problemer. Men da jeg kom hit til denne gruppa, fant jeg ut at det til og med var folk som hadde det verre enn meg, sier Wissuta.Hun er en av seks ungdommer som har sagt ja til å stille opp til et intervju med Fædrelandsvennen for å snakke om hvordan det er å oppleve et samlivsbrudd og hvordan de fikk hjelp på skolen.

— Det er jo ikke slik at du går bort til en venn og spør om han har slike problemer. Da går du heller til en gruppe der det er noen som har opplevd det samme, sier Tord Emil Flakk (14) fra Vigvoll skole.

Debatt

Barn og unge som opplever samlivsbrudd er blitt heftig diskutert de siste ukene etter at varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) holdt en tale der han tok opp problemene som følger av samlivsbrudd.

De seks ungdommene vi møter på Haumyrheia skole vet hva samlivsbrudd innebærer.

VANLIG, MEN VONDT: De har alle opplevd at foreldrene gikk fra hverandre og har fått hjelp til å takle samlivsbruddet gjennom hjelp på skolen. Per Erik Kristiansen (17) sier det var viktig for å takle stress og konsentrasjonsproblemer. Her er han sammen med (videre fra venstre): Toby Tørressen (sosiallærer ved Haumyrheia skole), Alexander Hansen (14), Tord Emil Flakk (14), Joachim Holseter (16), Emma Bull-Gjertsen (16), Nina Sletten (familieterapeut ved Randesund familiesenter) og Wissuta Khonsung (17). Elevene er fra forskjellige skoler og har ikke deltatt i samme gruppe. Foto: Tore André Baardsen

— Du har mistet de du er mest glad i, i hele verden. Du kan ikke være sammen som en ordentlig familie. Det tror jeg er noe alle som har vært gjennom en skilsmisse tenker på, sier Alexander Hansen (14) fra Vigvoll skole.- Vi er jo skapt til å være i en familie. Da er det vondt når foreldrene går fra hverandre, sier Wissuta Khonsung.

Joachim Holseter (16) fra Haumyrheia skole forteller om mange vanskelige spørsmål som dukket opp.

— Det er vanskelig å forstå og det er vanskelig å spørre. Man har mange spørsmål om hva som er vitsen og hvorfor de trengte å gå fra hverandre. Men det er ikke spørsmål som det er så greit å spørre om, sier han.

Noen forteller om konsentrasjonsproblemer, at de måtte ta mye ansvar hjemme og at de synes synd på foreldrene når de ikke er sammen med dem.

— Jeg mistet konsentrasjonen i mange skoletimer. Du hører det som blir sagt i timen, men det setter seg ikke fast. Men på dager da jeg skulle i denne gruppa, var det bedre. Da følte jeg meg lettere til sinns, sier Per Erik Kristiansen (17), også han tidligere elev på Haumyrheia skole.

Stress

Per Erik Kristiansen mener samlivsbrudd kan føre til stress for de som opplever det, siden de må flytte mellom to forskjellige steder og fordi foreldrene ikke alltid snakker sammen.

— Det kan være stress å ha to konfirmasjoner og feire det på to steder. Det er koselig at begge vil feire konfirmasjonen, men det kan bli stress for meg, sier han.

De andre er enige. De forteller at de føler et ansvar for at begge foreldrene skal ha det bra og at de er redde for at foreldrene skal være ensomme når de ikke er der.

— Mamma må snakke om problemene sine gjennom meg. Det som hun skulle snakket med pappa om, må hun snakke med meg om, sier en av dem.

— Jeg tenker av og til at det er jeg som er problemet og at det er jeg som skal løse det, og jeg tenker mye på at jeg må gjøre noe ekstra for at de skal bli glade, sier en annen.

Vanskelig samtale

Sosiallærer Toby Tørressen og familieterapeut Nina Sletten har merket seg at det er uvanlig å snakke om samlivsbrudd. De seks elevene forteller også at de manglet noen å snakke med da foreldrene gikk fra hverandre.

Derfor ble de også med i gruppa "Vanlig, men vondt".

— Det er ikke et tema man snakker så mye om i hverdagen. Derfor er det bra å snakke med noen som har opplevd det samme, sier Emma Bull-Gjertsen (16) fra Haumyrheia skole.

— Man føler seg litt spesiell. Alle andre har det så veldig greit, og så blir man nesten litt sjalu og irritert på de andre, sier Tord Emil Flakk.

De seks forteller at det ikke er så lett å snakke med foreldrene heller.

— Foreldrene kan jo si at det er mange som har det slik. Men her kan du være hundre prosent sikker på at det er andre som har det som deg, sier Alexander Hansen

— Og så kan det være vanskelig å stå framfor foreldrene og si hvor vanskelig dette har vært. De har sikkert hatt det vanskelig de også, sier Per Erik Kristiansen

Ble bedre

Toby Tørressen og Nina Sletten skryter av foreldrene som lot ungdommene deres være med i gruppene. Det gjør ungdommene selv også. De forteller at det har blitt lettere hjemme og lettere å snakke med foreldrene.

Wissuta Khonsung forteller at gruppa var til hjelp for å bli kvitt skyldfølelsen.

— Jeg fikk flere positive tanker. Jeg tenkte at det var andre som hadde det verre og at jeg har en mamma og pappa som er glade i meg, sier hun.

— Jeg konsentrerer meg om de positive tingene. Det er bedre enn å gå rundt og synes synd på seg selv, sier Tord Emil Flakk.

Noen av ungdommene forteller at de har fått selvtillit til å ta opp vanskelige spørsmål hjemme. Som at foreldrene må bli flinkere til å snakke sammen.

De forteller også at samlivsbruddet ble et tema hjemme. Noen har tatt et oppgjør med at samtaler mellom foreldrene alltid gikk gjennom dem.

Varer lenge

Etter at debatten om samlivsbrudd startet, har lokalpolitikerne begynt å diskutere tiltak for de som blir rammet. Oppvekststyret i Kristiansand skal i neste uke bli informert om jobben som startet på Haumyrheia skole og som til slutt ble et tilbud for 300 elever.

Wissuta Khonsung har vært med å fronte prosjektet fra Haumyrheia. Hun tror unge har godt av å få hjelp i slike grupper. Selv om det er lenge siden foreldrene skilte seg.

— Uansett når foreldrene dine ble skilt, er skilsmissen alltid med. En skilsmisse varer gjerne hele livet, sier hun.