SONGDALEN: Onsdag skal kommunestyret i Songdalen avgjøre hva kommunen skal kreve for tomtearealet hvor Oasen kristne grunnskole holder til på Birkelidområdet.

— Oasen ønsker en langsiktig leieavtale som går over 30 år, slik at de kan oppføre permanente skolebygg. Til nå har skolen hatt en kortsiktig avtale som har gått over tre-fem år. Forhandlingsutvalget i kommunen har derfor vært i forhandlinger med Oasen om hva skolen skal betale, sier ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp).

I forhandlingene har Oasen tilbudt å betale 300 kroner per kvadratmeter. Kommunen vil ha 1000 kroner.

— Vi har lagt til grunn at 1000 kroner er en passende pris. Vi kjøpte nylig et areal i Volleberg hvor vi betalte 1000 kroner. På Rosseland var taksten 1200 kroner per kvadrat. Oasen har også betalt 1000 kroner per kvadrat på noe av arealet de har leid, sier Greibesland.

KrF: - Uhyre trist

Songdalen KrF mener prisen kommunen krever er langt over markedspris. I en pressemelding skriver partiet at det er sjokkert over prisen og at den vil gjøre det umulig for den kristne privatskolen å etablere seg.

— Det vil være uhyre trist hvis flertallet i kommunestyret vil overprise arealet i den grad at Oasen grunnskole ikkefår mulighet til å bygge ny skole.Vi frykter nemlig atSongdalen Høyre også kan bli med på denne overprisingen, sier gruppeleder Terje Imeland i Songdalen KrF, ifølge pressemeldingen.

Skolen har i dag 51 ansatte og 213 elever.

"Ved å miste skolen til en annen kommune vil Songdalenogså miste 51 arbeidsplasser, skatteinntekter og en verdifull og nyttig konkurrent til den offentlige skolen.Songdalens oase-elever vil i fremtiden da bli sendtpå lange bussturerfor ågå på Oasen skole i en annen kommune", skriver partiet.

Greibesland: - Oasen er en god skole

Greibesland avviser at han ønsker å presse skolen ut av kommunen.

— Det er ikke det som er hensikten. Oasen er en god skole og det er ønskelig at den fortsetter. Men vi skal jo forvalte kommunens eiendommer og må ta hensyn til hva markedet er villig til å betale. Jeg tror ikke det er mulig for Oasen å finne noe rimeligere areal, sier Greibesland.

— Er det mulig å få leid ut området til andre til en høyere pris?

— Det vet jeg ikke. Per i dag har vi ikke prøvd det, sier Greibesland.

Den kristne privatskolen har tidligere stått i sentrum for opphetede diskusjoner. I 2009 gikk flere politikere ut og mente skolen var for dyr. Kommunen mister nemlig rammetilskudd for hver elev som velger privatskolen. Det er ikke Greibesland spesielt opptatt av.

— Det er ikke noe jeg tillegger noen vekt. Det er jo også kostnader knyttet til hver elev, sier Greibesland.