– Bruk av bleier handler på mange måter om en livsstil. Det er praktisk og dagens foreldre har ofte en forestilling om at det er greit å slutte når barnet er rundt tre år, sier svenske forskere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO. STEIN J. BJØRGE

– Det går an! Helt små barn har kompetanse til å kontrollere når de går på do, sier professor og forsker Anna-Lena Hellström ved Universitetet i Göteborg til Babyverden.no.

Hun jobber til daglig med barn som sliter med å kontrollere tissingen.

Svenske barn, og for den saks skyld også norske, bruker lang tid på å komme i gang med pottetrening, og er gjerne tre til tre og et halvt år før de starter bleieavvenning.

– Og er barnet født på høsten, venter mange gjerne til sommeren før avvenningen starter. Da nærmer barnet seg fire år før det kommer i gang, sier Hellström.

LES OGSÅ:

På tide å kutte ut bleiene?

Pottetrening — her er tegnene på at barnet er klar

Dette sier helsesøsteren om tidlig pottetrening

Begynn gjerne tidligere

Professoren mener foreldre med fordel kan begynne bleieavvenningen tidligere. Sammen med flere svenske forskere publiserte hun nylig en studie i det medisinske tidsskriftet Journal of Pediatric Urology, hvor det kommer fram at vietnamesiske barn gjerne er bleiefrie før de kan gå.

– Mens jeg jobbet i Hanoi så jeg hvordan små babyer gikk uten bleie, de hadde bare bukser med åpning i skrittet. Foreldrene så etter tegn til at barnet måtte tisse, og hjalp babyen med å gå på do helt fra de var nyfødte, forteller Hellström.

Vislelyd

Forskerne observerte 47 vietnamesiske barn i tre år. I en intervjustudie prøvde de å finne ut hva foreldrene gjorde for å få dette til. Foreldrene så etter tegn på når det var på tide å tisse eller bæsje, og svarte på dette ved å ta opp barnet for å tisse.

– Samtidig som at babyen gikk på do, laget foreldrene en vislelyd – sssss. Gjennom læring ved betinging forbant etter hvert babyene denne lyden med å gå på do. Da babyene var tre måneder begynte barnet å kunne kommunisere sine behov med foreldrene, og ved seks måneders alder var det veldig tydelig at de forsto hva de holdt på med. Innen de var ni måneder gamle kunne de kontrollere seg selv, sier Hellström.

Det er ikke nødvendigvis slik at foreldre må lage vislelyd for at det skal fungere. Det kan være andre gjenkjennende lyder, eller for eksempel et lite klapp på hodet. Hellström sier det viktige er at det samme gjentas hver gang barnet skal tømme seg.

– Kan vi lære noe av det de vietnamesiske foreldrene gjør?

– Bruk av bleier handler på mange måter om en livsstil. Det er praktisk, og dagens norske og svenske foreldre har ofte en forestilling om at det er greit å slutte når barnet er rundt tre år. Mange har hørt argumentene om at barnet slutter med bleie når det er klart for det, at en må vente til barnet er modent og at det er noe vi som foreldre ikke har så stor mulighet til å påvirke. Dette er ikke nødvendigvis den eneste sannheten, sier Hellström.

Støtter foreldre som vil begynne tidlig

Også flere norske og svenske foreldre har begynt tidlig pottetrening med den såkalte EC-metoden (Elimination Communication). Tilhengere av denne metoden mener at selv om spedbarn og babyer ikke er i stand til å holde seg, så er de i stand til å «slippe seg». De tar utgangspunkt i at spedbarn kjenner når de må på do, og at de kommuniserer dette ved ulike bevegelser og lyder. Hvis foreldrene ikke følger opp, vil barnet lære seg at det er naturlig og riktig å gå på do i bleia.

– Alle må ikke starte med tidlig pottetrening, men jeg synes det er greit at foreldre som ønsker å starte tidlig vet at det går an. De som synes dette passer for sin familie kan få støtte i at dette er greit, sier Hellström.

LES OGSÅ

Slik er babyens bæsj

Bleieslutt på en helg

Fordeler ved tidlig pottetrening

Professoren sier det er flere fordeler ved å slutte tidligere med bleie.

– Vi så at babyene som ikke brukte bleie var flinkere til å øke blærevolumet. Og når de tisset, tømte de blæra helt. Vi vet også at det er et økende problem med forstoppelse blant barn. Kanskje har dette sammenheng med den lange bleieperioden? Det er jo ikke naturlig å få tømt seg skikkelig mens en står og har bleie på, mener Hellström.

Hun tror foreldre gjør barna en bjørnetjeneste når de lar barna bruke bleier for lenge.

– Bruk av bleie gjør barna nokså avhengige av foreldrene. Er barnet tre og et halvt år, lar det ikke hvem som helst skifte bleie. Barnet kan skjemmes hvis det gjør på seg når det er sammen med andre, sier hun.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no