KRISTIANSAND: I revidert nasjonalbudsjett er det satt av midler til 1000 nye studieplasser. Universitetet i Agder (UiA) får 65 av disse.

Det innebærer 10 nye studieplasser til lærerutdanningen og 15 plasser til teknologi— og ingeniørfag. 40 av plassene kan institusjonen fordele som de selv ønsker.

Alf Holmelid (SV) Foto: Arkiv

— Vi er glade for at vi har fått så mye til universitetet. Teknologiutdanning er viktig for næringsutviklingen på Agder, som er i stor vekst, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) i næringskomitéen.Han roser UiA for samarbeidet med næringslivet.

— De har vært flinke, så det er gledelig at UiA er blant dem som nå får en god del studieplasser til ingeniørutdanning.

Jobbet hardt

Holmelid har samarbeidet med stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) for å få tildelingene.

Kari Henriksen (Ap) Foto: Kristin Ellefsen

— Norge er i en situasjon der vi kan øke tilskuddene til offentlig utdanning. I mange andre land kuttes det i studiefinansiering og antall plasser, sier Henriksen.Mens store deler av Europa nå får trangere kår, går det motsatt vei i Norge.

— Situasjonen er at antall studieplasser har økt med over 7500 fra 2009 og frem til i dag. Med denne regjeringen har vi økt antall stillinger, og de fleste nyutdannede kan gå rett inn i jobb. Det er unikt, når vi tenker på at i resten av Europa står folk med høyere utdannelse i kø for å få noe å gjøre.

- Priviligerte

— Vi er veldig glade for å få disse plassene, sier universitetsrektor Torunn Lauvdal.

Til sammenligning har Universitetet i Stavanger fått 70 plasser og Bergen 150, mens Nordland ikke har fått noen i år.

— Det varierer veldig, så det er klart vi synes det er positivt å få 65 av 1000, når du tenker på hvor mange læresteder vi har i Norge, sier Lauvdal.

Hun er på samling med rektorer fra alle landets utdanningsinstitusjoner.

- Vi snakker om det her, alle, hvilken privilegert situasjon vi befinner oss i, sier hun.

I løpet av våren skal det avgjøres hvordan potten på de 40 "frie" plassene skal fordeles.

— Vi har altfor få plasser på jus, så jeg antar at en del av disse plassene vil bli brukt her. Men dette er jo noe vi må fatte beslutning om etter hvert, sier hun.