KRISTIANSAND: — Det er viktig at bussjåføren følger med i speilene slik at folk kommer seg hjem levende, sier Ingrid L. Jonasen.

Den 92 år gamle kvinnen hadde vært i sentrum og kost seg med middag da hun skulle ta bussen hjem til Ålefjær. I Justvik var det som vanlig bussbytte, men denne gangen kjørte sjåføren videre før Jonasen hadde kommet seg helt ut av bussen.

— Jeg hang fast. En kvinne inne på bussen hørte skrikene mine og sa at sjåføren måtte stanse, forteller Jonasen.

Sjåføren kom ikke ut

Brita K. Falla var vitne til hendelsen og forteller til Fædrelandsvennen at de automatiske dørene klappet igjen, og tror det var Jonasen sin jakke som ble hengende fast. Jonasen hadde vondt i armen og mener det var skulderen som hang i døra.

Bussjåføren kom ikke ut for å sjekke hvordan det sto til med 92-åringen, men bestilte taxi til henne før han kjørte videre.

— Jeg var helt slått ut, jeg bare grein og visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Det var et grusomt sjokk, sier Jonasen.

Etterpå tenkte hun på skrekkopplevelsen natt og dag. Hun roser Falla for at hun ble værende med henne til taxien kom, men begge kvinnene reagerer på sjåførens oppførsel.

— Han burde kommet ut for å se om hun var skadet og sagt unnskyld, mener Falla.

Tør ikke ta bussen

Jonasen fikk ingen varige, fysiske skader, men sier det har vært en stor belastning psykisk. Det er en nå en måned siden, men enda har hun ikke turt å sette seg på en buss. Før tok hun ofte bussen til sentrum for å møte venninner, men nå tar hun taxi dersom hun skal noe.

— Jeg håper at jeg snart kan ta med meg en venninne og ta bussen, sier den spreke dama.

Nettbuss Sør vil gjerne hjelpe henne tilbake på bussen, og regionsjef Ole Martin Roland stiller gjerne både sjåfør og buss til disposisjon for henne.

Skal være trygt

— Dette er ikke bra. Det skal være trygt og sikkert å ta bussen, og vi vil nå jobbe enda hardere med det, sier Holand.

Han legger til at det også er sikkert i dag. I utgangspunktet skal skal åpne seg igjen dersom et objekt kommer imellom, og Roland vet ikke hva som gikk galt denne gangen.

— Burde ikke sjåføren sett i speilet?

— Vi jobber med å følge opp saken, svarer Roland.

Beklager

Jonasen har også hørt om andre eldre som har hatt uheldige opplevelser på bussen, og håper nå at busselskapet vil ta mer hensyn til eldre passasjerer.

— Sjåførene må vente til passasjerene har satt seg, når en er så gamle er en ikke raske i vendingen. Jeg tror sjåførene har for dårlig tid, sier Jonasen.

Regionsjef Ole Martin Roland i Nettbuss Sør beklager hendelsen, og sier at selskapet har fokus på å vise hensyn til eldre og andre som har spesielle behov. Blant annet har de besøk fra Norges Handikapforbund for å øve på å få rullestoler inn og ut av bussen.