RISØR: — Kronprinsen får prisen først og fremst for sitt vellykkede prosjekt om å møte norsk ungdom med temaet Verdighet. Kronprinsen har møtt skoleelever til diskusjon om hvordan vi kan gjenreise menneskeverdet i en tid da menneskets verdighet blir truet fra forskjellig hold, heter det i en pressemelding fra Aktive Fredsreiser.

Det var daglig leder Helga Arntzen som i 2003 tok initiativet til prisen som tildeles personer eller organisasjoner som engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser.

Kronprisen har senere utvidet prosjektet til å gjelde unge ledere i frivillig sektor, og et inkluderende mangfold er kjerneanliggende for hans foredrag om verdighet.

Forsoningsskapende

— I tillegg til dette har Kronprins Haakon stått frem som en forsoningsskapende profil i tiden etter massakrene 22.juli i fjor. Det er komitéens ønske at prisen kan inngå i Kronprinsens og Kronprinsessens fond for å bidra til et likeverdig fellesskap for de vanskeligstilte menneskeskjebner i det norske samfunn, fortsetter pressemeldingen.

Aktive Fredsreiser mener at dette er forsoningsprosesser på et høyt nivå, og at kronprinsen samtidig har stått frem som en rollemodell for ungdommen i en vanskelig tid der kjerneverdiene er satt på prøve.

På bakgrunn av dette er komiteen for Blanche Majors Forsoningspris 2011 glade for at HKH Kronprins Haakon har sagt seg villig til å ta imot utmerkelsen, og overrekkelsen finner sted i Fredshuset i Risør onsdag 13. juni.