Med byggetrinn to av nye Sørlandssenteret overgår utviklingen av Sørlandssenteret hva Tor Harald Bue kunne forutse i 1987. - Utviklingen er utrolig, sier han. Foto: Torstein Øen
1981: Andre byggetrinn bygges ut på Skibåsen, og tredje påbegynnes i 1982. Foto: Torstein Øen
2008: «Mellombygget» på Sørlandssenteret bygges ut med 4300 kvadratmeter og gjennomgår en full renovasjon. Senteret har nå 115 butikker. Foto: tore-andré baardsen
2013: Det foreløpig siste byggetrinnet for nye Sørlandssenteret åpner dørene, Norges største kjøpesenter. Foto: Erling S. Hægeland

KRISTIANSAND: — Jeg tror neppe noen av oss hadde sett for oss den eventyrlige veksten området ville få, og at regionen har fått Norges største handlesenter er utrolig. Men dette har vokst fram gradvis, og vi er jo blitt et forbrukersamfunn av dimensjoner de siste 30 årene, sier Tor Harald Bue til Fædrelandsvennen.

Han er en av de tre avbildet av Fædrelandsvennen på den planerte tomta i 1986, der Sørlandssenteret året etter sto klart for åpning.

Bue var da daglig leder av dagligvarekjeden Markens Magasin (MM), som sammen med de andre herrene på bildet, Coop-leder Ole Hammervold og daglig leder av Adelsten, Kåre Høyvik, sto bak utbyggingen.

Ugjenkjennelig

Foran nye Sørlandssenteret i dag er det ikke lett for Bue å kjenne seg igjen fra den sure novemberdagen for 27 år siden.

— Det var et månelandskap, hvor 60 mål var sprengt og planert. Bortsett fra det var det bare skog og fjellknatter å se. Da Oktanten åpnet i 1988 var senteret på 30.000 kvm, og jeg sa at jeg i min levetid neppe ville få se en lignende utbygging. Der tok jeg feil, sier Bue om senteret som nå vil ha et butikkareal på 110.500 kvm.

«Byen» fryktet senteret

Den gang var Bue også leder av handelsforeningen i Kristiansand, og han forteller at debatten om sentrum versus kjøpesenter var like livlig den gang.

— Kunne man la handel etablere seg utenfor byen, eller ville det ta knekken på kvadraturen? Det er den samme debatten som vi har i dag.

1981: Andre byggetrinn bygges ut på Skibåsen, og tredje påbegynnes i 1982. Foto: Torstein Øen

Det ble nedsatt et senterutvalg med mandat til å bestemme om et nytt kjøpesenter skulle etableres, og hvor det skulle legges. Her var Bue med som representant for handelsnæringen.— Det var signaler om at vi burde stenge for et slikt senter i Kristiansand, og Brennåsen i Songdalen var på bordet. Men vi konkluderte med å gå i gang i Kristiansand, sier han.

Bue forteller at Coop med Obs!-kjeden slo seg sammen med MM, og gikk for et senter i Randesund industriområde. Det ble startet et nytt selskap, og 60 dekar ble kjøpt av kommunen.

— Det var en plan laget i fellesskap, mellom Coop og MM og Adelsten på den private siden, sier Bue.

Lokal skepsis

Han forteller at eierne gjerne ville ha lokale butikkeiere ut i senteret, men holdningen var avventende.

2008: «Mellombygget» på Sørlandssenteret bygges ut med 4300 kvadratmeter og gjennomgår en full renovasjon. Senteret har nå 115 butikker. Foto: tore-andré baardsen

— Det var også sterk motstand i mange kretser, og mange spørsmål var betimelige. Men vi mente det var viktig for byens handel å få bygget senteret, og at det ville presse seg fram uansett. Hvis ikke vi hadde bygget, så hadde en av nabokommunene gjort det, sier Bue.

Mange pådrivere

Han passer også på å trekke fram politikere og byråkrater som betydde mye for realiseringen av senteret.

— Ordfører Paul Otto Johnsen og varaordfører Oddvar Hodne var viktige pådrivere. Harald Tveito var helt sentral som daglig leder av Randesund industriområder, og teknisk rådmann Yngvar Johnsen jobbet hardt for senteret etter at det politiske vedtaket var gjort, selv om han opprinnelig var imot.

Slik utviklet Sørlandsparken seg

1971: Kristiansand bystyre vedtar å bygge ut et stort handels- og industriområde i byens østre region. Valget faller på Randesund.

1977: Sørlandsparken etableres under navnet Randesund Industriområde A/S. Selskapet skal sørge for at området blir opparbeidet.

1980: En rekke bedrifter etablerer seg i byggetrinn én, lengst syd. Blant nyetableringene er lastebilavdelingen til Frithjof Bay Gundersen, Auto Last A/S. Først ut er rørleggerfirmaet Trygve Seyffarth.

1981: Andre byggetrinn bygges ut på Skibåsen, og tredje påbegynnes i 1982. 1984: Planene om et stort handelssenter ved Dyreparken dukker opp. Debatten rundt Kvadraturens fremtid tilspisser seg.

1985: Kristiansand kommune tildeler et 60 dekar stort område i næringsparken til å bygge et stort handelssenter.

2013: Det foreløpig siste byggetrinnet for nye Sørlandssenteret åpner dørene, Norges største kjøpesenter. Foto: Erling S. Hægeland

1987: Første del av Sørlandssenteret åpner, blant annet med Obs! Stormarked. Året etter åpner resten av senteret. 1988: Det første tilbygget — Oktanten - åpner dørene. Deler av senteret går konkurs som følger av innstramming i økonomien.

1993: Petter Stordalen og Steen & Strøm kjøper Sørlandssenteret.

1995: Stor utvidelse av senteret. Har nå 85 butikker.

2006: Milliardæren Olav Thon kjøper Obs!-delen, Berg-senteret og tilstøtende eiendommer. Planlegger å bygge Norges største kjøpesenter

2008: Olav Thon Eiendomsselskap ASA tar over 50 prosent av Sørlandssenteret. DNB eier den andre halvdelen.

2008: «Mellombygget» på Sørlandssenteret bygges ut med 4300 kvadratmeter og gjennomgår en full renovasjon. Senteret har nå 115 butikker.

2009: Avenyen står ferdig. Handelsparken på over 60.000 kvm er 40 prosent større enn daværende Sørlandssenteret.

2010: Ikea åpner dørene, like over kommunegrensen til Lillesand.

2011: Byggetrinn én av nye Sørlandssenteret åpner.

2013: Det foreløpig siste byggetrinnet for nye Sørlandssenteret åpner dørene, Norges største kjøpesenter.