GOD TANNHELSE: Denne jekselen er funnet i sedimentlaget under mudderet, og er 8600 år gammel. - Tennene er i god stand, og helt uten skader. Folkene spiste ikke korn eller sukker i den perioden, men de er gnisset veldig ned, sier Pål Nymoen. Foto: Kjartan Bjelland
LETTET: Både grunneier Helge Bentsen og arkeolog Pål Nymoen er misfornøyde med at det har gått alt for lang tid, men er lettet over at historien nå får sin slutt. Foto: Kjartan Bjelland
ET NYTT FUNN?: - Det er et menneskebein, utbryter Helge Bentsen fra bryggekanten. - Ja, sannelig. Det kan det godt være, sier Pål Nymoen etter å ha studert gjenstanden et par sekunder. Arkeologene regner med å finne langt flere menneskefunn de siste dagene. Foto: Kjartan Bjelland
STOR INTERESSE: Pål Nymoen holder funnene i plastposer i vannet, og kan vise fram 8600 år gamle tenner og beinfragmenter som har ligget begravd i Hummervika under mudder, skjell- og torvlag. Helge Bentsen, Thomas, Kasper og Lucas Andersen følger interessert med. Foto: Kjartan Bjelland
IDYLL: Arkeologene, ledet av Pål Nymoen fra Norsk maritimt museum, har hatt fine arbeidsforhold i Hummervika i Søgne. Fredag avslutter de arbeidene, og mange flere funn kan da ha dukket opp fra under torven. Foto: Kjartan Bjelland
HAR VENTET: Helge Bentsen har ventet i 19 år på å ta i bruk bukta ved hytta si fullt ut igjen. Foto: Kjartan Bjelland
SOL-FUNNET: Arkeolog Pål Nymoen viser et bilde av de opprinnelige funnene som ble gjort i Hummervika. I midten er hodeskallen til Sol-kvinnen. Foto: Kjartan Bjelland

SØGNE: — Nå er jeg bare veldig glad for at fredningen oppheves, sier Helge Bentsen til Fædrelandsvennen, selv om han ikke tør la jubelen slippe helt løs ennå.

Arkeologene fra Norsk maritimt museum og Kulturhistorisk museum gjør seg ferdig med arbeidet på funnstedet av Sol-kvinnen denne uka, og etter det vil Helge Bentsen få skriftlig at fredningen av bukta ved hytta hans er opphevet.

Historien fra 1994 om da Bentsen skulle mudre bukta si er velkjent. Han satt propellen ned i mudderet, og i det klare vannet så han hva han trodde var en krukke. Helt til han røsket hodeskallen løs fra mudderbunnen.

Først 19 år senere returneres altså bukta til eieren, etter at finansieringen av endelige utgravninger har strandet gang på gang.

— Jeg har hatt båter her inne, og kjørt inn og ut. Men vi har ikke kunnet vasse eller bade her, så det har vært veldig kjedelig for oss, sier Bentsen.

Nede i bukta har arkeologene nå mudret bunnen, og gravd seg en meter ned gjennom skjell- og torvlag for å finne resterende menneskebein.

— Nå fikk du i det minste en gratis mudring av bukta?

— Det kostet vel 19 år, kommenterer Bentsen lakonisk fra bryggekanten.

Få midler

Arkeolog fra Norsk maritimt museum, Pål Nymoen, var med på den forrige utgravningen i 1997. Han er nå prosjektleder for det avsluttende arbeidet, og sier at det er pengene det har stått på.

— Sammen med Riksantikvaren bestemte vi i 1997 at dette var et fredet kulturminne. Vi har så søkt forskningsmidler mange ganger, men det er få offentlige midler til slike prosjekter, og det har aldri blitt prioritert, sier han.

STOR INTERESSE: Pål Nymoen holder funnene i plastposer i vannet, og kan vise fram 8600 år gamle tenner og beinfragmenter som har ligget begravd i Hummervika under mudder, skjell- og torvlag. Helge Bentsen, Thomas, Kasper og Lucas Andersen følger interessert med. Foto: Kjartan Bjelland

Men da Bentsen i år igjen søkte fylkeskommunen om å mudre bukta, etter at han fikk et tips om å forsøke å ta det den veien, ble det av Riksantikvaren endelig bevilget penger til en avsluttende utgravning.— Som fagperson er det helt vanvittig at det har tatt 19 år, for dette funnet ser jeg på som verdensarv. Og det er veldig synd for Helge Bentsen også at det har tatt så lang tid, sier Pål Nymoen.

Har vært sinna

Forfatter og lokalhistoriker Jostein Andreassen sier at han har vært opprørt og sinna flere ganger i sine forsøk på å hjelpe Helge Bentsen med å vinne fram. Han er glad for at funnstedet nå endelig graves ut for godt, men sier at det er skammelig at det ikke ble gjort langt tidligere.

— I 1997 sa jeg at de måtte fortsette for det kunne jo ligge langt mer der. Og det viste det seg jo å gjøre. Det er fantastiske bevaringsforhold i den bukta, og det kan ligge hele skjeletter og gravplasser der. Helge skulle hatt belønning for å finne en slik skatt, men så fikk han på en måte straff i stedet, sier Andreassen, som mener at historien kan virke avskrekkende.

— Folk blir redde for å si ifra når de finner fornminner. Det bør være en maksimumsgrense på ett år før et funnsted blir frigjort. At det skulle ta så lang tid er en gåte. Men nå er jeg veldig glad for at arbeidet endelig gjøres ferdig, og funnene er jo veldig spennende, sier han.

Funn av ny hodeskalle

Da Fædrelandsvennen besøkte utgravningen, hadde Pål Nymoen og hans lag med arkeologer nettopp gjort et nytt funn av en hodeskalle under mudderet.

GOD TANNHELSE: Denne jekselen er funnet i sedimentlaget under mudderet, og er 8600 år gammel. - Tennene er i god stand, og helt uten skader. Folkene spiste ikke korn eller sukker i den perioden, men de er gnisset veldig ned, sier Pål Nymoen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi graver ut en hodeskalle, og har funnet en kjeve og en hel rad med tenner. Nå har vi 13 funn som stammer fra mennesker, sier han. Totalt har arkeologene gjort 85 ulike funn, inkludert menneskebein, fiskebein og redskaper av flint.Arkeologene har gravd en meter ned, gjennom et skjellag og et torvlag. Under dette er bevaringsforholdene ekstremt gode, og skjelettdelene fra mennesker som levde i Søgne for 8600 år siden er vel bevart.

— Funnene nå viser at dette mest sannsynlig var en gravplass. Vi vet om svært få gravfunn fra denne perioden, derfor er dette så spennende.

— Potensialet er stort, og drømmen er at vi finner et helt skjellett under her, sier Nymoen.