FORNØYDE: Elise Larsen, Silje Finnestad og Maren Emilie Rødli sier de koser seg veldig under Handelens Dag i Vennesla. Foto: Steffen Stenersen, Steffen Stenersen
TRANGT OM PLASSEN: Det var mange om beinet utenfor klesbutikken Ole Thomassen under Handelens Dag i Vennesla. Foto: Steffen Stenersen
TRANGT OM PLASSEN: Det var mange om beinet utenfor klesbutikken Ole Thomassen under Handelens Dag i Vennesla. Foto: Steffen Stenersen
MYE FOLK: Gågata i Vennesla var fylt av shoppingklare mennesker under Handelens Dag i Vennesla. Foto: Steffen Stenersen

VENNESLA: Det var få ledige parkeringsplasser og fullt av folk i gatene under Handelens Dag i Vennesla torsdag. Gågata var full av kjøpesultne kvinner og menn, til tross for at værgudene ikke helt hadde bestemt seg for hva de vil.

Inne på klesforretningen Ole Thomassen er det trangt mellom hyllene. Folk smyger seg forbi hverandre for å få tak i det de har lyst på. Køene til venterommene går langt ut i butikklokalet. Ikke rart butikkledelsen er fornøyd.

Fullt kjør siden klokka 07

— Det har vært fullt kjør her siden klokka 07 dag tidlig. Det er veldig gøy, sier daglig leder Linn Hege Thomassen.

Handelens Dag er en enormt viktig dag for butikkene i Vennesla. Derfor legges det ned ekstra mye arbeid på forhånd for å få kundene til å stikke innom.

— Vi begynner å planlegge flere måneder i forveien. Den viktigste forskjellen fra vanlige dager er de bodene vi setter utenfor butikken. Det drar veldig mye folk, sier Thomassen.

Hun rekker så vidt å si noen ord før neste kunde igjen krever hennes oppmerksomhet. Det er mange som ønsker å svi av noen kroner i Vennesla denne dagen.

— Det blir ikke noe storshopping, men litt bruker vi. Det er jo ganske billig, sier Elise Larsen.

Hun er sammen med venninnene Silje Finnestad og Maren Emilie Rødli på plass for å ta del i den folkefesten som er Handelens Dag.

— Det er veldig koselig å være her. Man ser igjen ganske mange man ikke har sett på lenge, sier Finnestad.

Får ikke gjort noe med været

Gågata preges av det. Folk rekker ikke langt fra neste samtale før de må stoppe for en ny en. Det er tydelig at dette er en dag man treffer igjen gamle kjente.

En gammel kjenning for Handelens Dag, er Nelly Hagen. I seks år har hun sittet på sin faste plass utenfor Nordea i gågata. Der selger hun ting hun har laget selv, og koser seg når hun gjør det.

— Det er koselig å sitte her å snakke med folk som kommer innom for en prat og en kopp kaffe. Været får man ikke gjort noe med, mener Hagen.

Det er mange som trives i Vennesla denne torsdagen.

— Det er helt fantastisk å være her.

Anne Lise Jakobsen storkoser seg. Sammen med mannen Eirik Jakobsen har hun tatt turen for å oppleve Handelens Dag.

— Det er klart det kunne vært litt bedre vær, men det er jo så mye billig. Da er det moro uansett, sier hun.

- En dag for kona

Mannen Eirik er ikke like begeistret for dagens aktiviteter som sin kone.

— Dette er en dag for kona, det skal være sikkert og visst, sier han.

Midt i gågata står en som nok er enig i det utsagnet. Dag Honnemyr har sendt av gårde sin bedre halvdel inn i butikkene. Igjen står han og venter.

— Jeg vet ikke hvor hun er, så jeg må vel gå og finne henne snart, sier han.

Mange Fædrelandsvennen snakket med torsdag mente at været i Vennesla denne dagen var perfekt for shopping.

— Så lenge damene har et velfungerende bankkort, så er vel allslags vær godt shoppingvær, ler Honnemyr.

Sammenlignes med julehandelen

Leder i næringsforeningen Kjøp i Vennesla er strålende fornøyd etter Handelens Dag.

— Det har vært yrende liv siden tidlig morgen, det er utrolig gøy å høre, sier Nina Ledang til Fædrelandsvennen. Alle butikkeierne hun har snakket med er fornøyde.

Hun har ikke tall på hvor mye man omsetter for på en slik dag, men sier den betyr utrolig mye for handelsstanden i bygd.

— Den betyr nesten like mye som julehandelen. Salgsmessig har starten av året vært treg, og da unner jeg handelsstanden i byen en sånn opptur, sier Ledang.

Hun sier det er flere grunner til at dagen har blitt så populær.

— Først og fremst er det mange gode tilbud. Så tror jeg at folk får en markedsfølelse som man ikke får andre steder.

Hun peker også på uteserveringen og utebodene som viktige faktorer til at folk møter opp år etter år.