KRISTIANSAND: — Politikk er gøy, men nå er ungene i en alder der de trenger oppfølging. Hvis jeg hadde valgt en tilværelse på Stortinget hadde det gått utover de her hjemme, sier Tor S. Utsogn (39).

Fædrelandsvennen møter gruppelederen for Kristiansand Frp hjemme på Tinnheia. Det er dette han har valgt å prioritere, familieliv med kone og barn. Gruppelederen har to barn på ni og seks år, og kjenner til en hver tid på presset mellom oppfølging av barna og samtidig skulle være tilstede hundre prosent på jobben.

Mulighet senere

— Jeg har valgt bort å stå på listen som stortingskandidat for Frp. Samtidig vil jeg understreke at mulighetene ikke forsvinner, og at jeg vil prøve meg som kandidat til Stortinget på et senere tidspunkt. Om det blir om fire, åtte eller tolv år spiller ikke så stor rolle, det viktigste er at jeg vet at muligheten fortsatt er der, sier Utsogn.

Han mener mange legger et press på seg selv for å si ja til ting.— Du skal gjøre det som føles riktig for deg. Hvis det er noe du ikke har tid til å ta akkurat nå, ta det senere. Det spiller ingen rolle om det er en lørdag eller søndag. I dag har vi moderne teknologi som gjør det enkelt å være fleksibel. Gjør det du mener er rett, uttaler Utsogn.

- Merkelig debatt

Utsogn mener hver familie selv må få velge hvordan de vil organisere livene sine, og viser til debatten som har gått heftig i nasjonale medier den siste tiden, om deltidsarbeid og tidsklemma.

— Jeg tror det er fullt mulig å kombinere karriere med familieliv for begge kjønn. Men her må familiene få bestemme selv. Jeg er opptatt av at kvinner som velger å jobbe deltid ikke skal bli stigmatisert for sine valg. Mange ser verdien av å jobbe deltid for å få mer tid med barna, de gjør det av velferdsgrunner. Sånn sett mener jeg dette er en merkelig debatt, sier han.

Frp-politikeren forteller at hans kone valgte å være hjemmeværende de første årene da barna begynte i barnehage rundt to år gamle. Selv tok han 14 dagers pappaperm. For dem var det verdifullt å ha barna hjemme de første årene. I dag jobber han fulltid, mens kona jobber og studerer, noe som til sammen tilsvarer en fulltidsstilling.

— Vi er i en situasjon med fleksible jobber begge to, og det er vi takknemlige for. Hvis begge hadde hatt åtte-til-fire-jobb hadde det blitt vanskeligere, tror Utsogn.

Får ikke hjelp

Han gir kona mye av æren for at det ser rent og ryddig ut hjemme hos dem. De har vurdert hushjelp, men fant ut at det ble dyrt og unødvendig. Utsogn er likevel positiv til at folk kjøper hjelp til hjemmet.

— Det tror jeg vi kommer til å se mye mer til fremover, og det syns jeg er positivt. Det skaper arbeidsplasser og jeg mener folk fortjener å skaffe seg ekstra hjelp hvis de vil ha det, sier han.

Glimt av anger

Han har to råd til småbarnsforeldre som opplever tidsklemma.

— Hvis tidsklemma oppstår, si nei. Man må ikke være med på alt. Det andre rådet jeg vil gi, er at ungene heller ikke må være med på alt. Jeg er veldig for organisert aktivitet for barn, det mener jeg er sunt. Men hvis det blir for mye er det lurt å velge seg ut et par aktiviteter, enn å skulle kjøre rundt hele byen for å rekke alt, sier Utsogn.

Politikeren innrømmer at han kan kjenne på anger over at han ikke valgte å stille som kandidat til stortingslisten.

— Av og til kan jeg kjenne små glimt av anger, men jeg unner de andre kandidatene plassen på lista. Så får jeg heller stille ved en senere anledning. Her og nå er det familien som er det viktigste.

På fvn.no og i tirsdagsavisen kan du lese seks historier om hvordan lokale ledere balanserer hjem og jobb.