MARNARDAL: — Jeg kan ikke skjønne at du var så rolig. Mens jeg var i sjokk over flammene så taklet du situasjonen en utrolig måte. Jeg er takknemlig for at du var her denne natten, forteller Annette Heddeland, om redningsmann og svigersønn Thorbjørn Ramse.

I dette rommet startet brannen. Tor Heddeland (t.h) og Thorbjørn Ramse priser seg lykkelige for at ingen menneskeliv gikk tapt. Foto: Espen Sand

— Det var bare sekunder om å gjøre at huset ikke hadde blitt overtent og at vi hadde brent inne. Vi hadde utrolig flaks, legger huseier Tor Heddeland til.

Brannen skjedde i en enebolig like ved togstasjonen i Marnardal pinseaften. Thorbjørn Ramse, kjæresten Cecilie Vagle og datteren Cassandra (1,5 år) var hjemme hos Cecilies familie denne kvelden. Ramse hadde bestemt seg for å se ferdig en film på tv, mens de seks andre hadde lagt seg. Rundt midnatt på vei i seng oppdaget Ramse en voldsom pipelyd.

Syk pipelyd

— Akkurat da jeg hadde lagt meg under dyna oppdaget jeg en syk pipelyd. Litt etterpå kom det en svak røyklukt inn på soverommet, og jeg spratt opp for å se om noe hadde skjedd. På utsiden hørte jeg en knitrelyd før jeg så at hele den ene siden av boligen sto i fyr og flamme, forteller Thorbjørn.

Heldigvis var soverommet som først ble antent tomt. I begge naborommene lå det mennesker. Flammene hadde også spredt seg til taket i det tomme soverommet, der Thorbjørns samboer og datter Cassandra lå og sov i etasjen like over. Den modige 23-åringen fra Arendal kom seg raskt gjennom huset og fikk reddet samtlige sju mennesker, inkludert seg selv. Han takker skolen for at han klarte å redde seks mennesker.

Den gode innsatsen til Ramse gikk heller ikke upåaktet hen hos forsikringsselskapet Gjensidige. Her mottar han blomster, gave og et gavekort på fem tusen kroner av Rolf Tag i forsikringsselskapet. Foto: Espen Sand

Forberedt på brann

— Det som gjorde at jeg ikke fikk panikk, var at jeg har drevet mye trening på skolen for å beholde roen i slike situasjoner. På Blakstad skole hadde vi flere øvelser hvor vi skulle slokke brann i tønner. Kjæresten var veldig fornøyd med meg, smiler Thorbjørn.

Etter at samtlige personer ble reddet ut av bygget, brukte Thorbjørn og huseier Tor Heddeland hageslangen for å holde brannen i sjakk. Knappe ti minutter senere kom brannvesenet til huset og fikk slokket brannen. Onsdag kveld ble redningsmannen satt pris på at forsikringsselskapet. Rolf Tag fra Gjensidige hadde møtt opp i Marnardal for å overrekke 23-åringen både blomster og en gave.

Ble satt pris på

— Han reddet både liv og helse til seks mennesker. Ramse taklet denne situasjonen på en fantastisk måte. Han har spart oss for flere millioner kroner, og det minste vi kan gjøre er å gi han en gave, sier Tag, før huseier Heddeland skyter inn:

Redningsmann Thorbjørn Ramse og Rolf Tag fra Gjensidige. Foto: Espen Sand

— Det er ikke økonomi dette først og fremst handler om. Men menneskeliv, sier Heddeland, som innrømmer at han fikk sitt livs sjokk på pinseaften.

Thorbjørn Ramse fikk både blomster, en sportsbag og et gavekort på fem tusen kroner for heltedåden. I fremtiden kommet han garantert til å ta sine forhåndsregler i forhold til brannsikkerhet.

— For noen dager siden da det lynte og tordnet var vi raske med å dra ut kontaktene, understreker han.