KRISTIANSAND: Det var svært overraskende da Peter Gitmark tok ordet og offentliggjorde sin beslutning på den felles årsmøtemiddagen for over 200 høyrefolk fra begge Agderfylkene på Hotel Quality sent fredag kveld.

Kun tre, fire helt sentrale høyrefolk visste hva som kom. Sally Vennesland, som leder komiteen for stortingsnominasjon, visste ikke noe.

Tid for andre ting

— Politikk er ikke en vanlig jobb. Det er kombinasjonen av kall og altoverskyggende hobby. Man må være topp motivert. Jeg har vanskelig for å si ja til fire nye år i et verv man ikke kan gå ut av. Det blir for lenge. Tiden er kommet til å vurdere andre ting i livet, sier Gitmark.

Han kom inn i politikken som en kylling fra Unge Høyre – og han gikk under benevnelsen politisk broiler. Han hadde bare to år i fylkestinget bak seg da han 24 år gammel måtte inn og vikariere på tinget for Ansgar Gabrielsen, som hadde blitt statstråd i 2001. Fire år senere vant han partinominasjonen med én stemme for Anne Berit Andersen

Tiden er inne

— Det er små marginer, men det skal være sånn. Jeg har vært veldig heldig. Men nå er jeg 36. Skal jeg gjøre noe annet, er det på en måte nå, sier siviløkonomen, som egentlig hadde tenkt seg en karriere innenfor finans. Den snuser han på nå – og han har allerede jobbtilbud.

— Det er en medvirkende årsak til min beslutning om å si nei til gjenvalg. Jeg har alltid jobbet hardt, men jeg må innrømme at det er mye verre med stor reisevirksomhet etter at vi fikk datteren Julia.

Vemodig

Gitmark har vokst fram til å lede Agderbenken, og mange mener han i dag er en av de fremste til å ta over høvdingrollen etter en Jon Lilletun og Ansgar Gabrielsen, som hadde stor gjennomslagskraft i egne partier og dermed fikk til mye for Sørlandet.

— Akkurat når du nærmer deg nok erfaring og nok makt, trekker du deg?

— Det er vemodig å si at jeg ikke stiller til valg, men Agderbenken står mer samlet enn noen gang – og vi snakker mer og mer med én stemme. Og i Høyre vil nye stå fram, svarer Gitmark