KRISTIANSAND: 31-åringen ble sist løslatt fra soning 10. august i fjor. Ikke lang tid etter var han igjen i gang med biltyveri etter en modus som er godt kjent for politiet i Vågsbygd. Han streifer rundt om i bydelen, særlig i Voiebyen. Ser han er inngangsdør som tilsynelatende kan være åpen, går han inn, tar med seg bilnøkler og andre verdigjenstander innen rekkevidde, og stjeler deretter bilen. Og aller helst BMW.

Utenfor en bolig i Voiebyen i oktober fant han inngangsdøra utlåst og en BMW på utsiden. Bilen ble tatt og kjørt til Langenes. Der ble den stående i mange dager, før en nabo oppdaget etterlysningen via fvn.no. Etter at 31-åringen hadde parkert bilen på Langenes, stjal han en ny BMW som ble brukt til å kjøre tilbake til Vågsbygd.

I tillegg til biltyverier møtte mannen forleden i retten tiltalt for tyveri av en sykkel, naskeri fra Rema1000 i Voiebyen og kjøring uten førerkort.

Mener å være psykotisk

Selv hevder mannen at han har vært psykotisk mens han begikk alle de straffbare forholdene. Det har mannen hevdet i flere år, også i forbindelse med flere andre av de seks dommene han har fått.

Retten skriver blant annet i dommen:

"Tiltalte har altså over en periode på 5,5 år ved tre ulike anledninger blitt vurdert som strafferettslig tilregnelig. Det er i hovedsak de samme temaer som går igjen knyttet til spørsmålet om han var psykotisk på gjerningstidspunktene. Retten kan ikke se at det foreligger noen forhold som skal tilsi en annen vurdering av dette spørsmålet nå. Derimot fremstod tiltalte i retten slik han også er beskrevet i rapportene. Han fremstod som rolig og han forklarte seg detaljer og orientert om de enkelte tiltalepunkter. Samtidig var han svært opptatt av å fremheve at han lider av en psykose, slik dette også er fremhevet i de sakkyndige uttalelsene. I tillegg kom det fram av hans forklaring at han ruser seg ca 2 ganger ukentlig, noe som styrker retten i dens oppfatning av han ikke var i en slik tilstand som er straffriende, eller gir mulighet for nedsettelse av straff".

Hører stemmer

Ifølge den tiltalte, og nå domfelte iranske mannen som har flyktningestatus, har han ifølge retten fremhevet "at han hører stemmer som befaler hva han skal gjøre. Dette er stemmer som han tror er fra Gud, men som viser seg i skikkelser som hans mor, far, bror, politiet etc. Han har også fortalt at han sliter med aggressive tanker, at han har angst og selvmordstanker og at han er depressiv. Videre har han fremhevet at han har en schizofreni — lidelse".

Retten har ikke funnet gurnn til å avvike fra de tre tidligere psykiatriske undersøkelsene av mannen, og har funnet at han fortsatt er strafferettslig tilregnelig.

Med strafferabatt for tilståelsene har retten endt opp med fem måneders ubetinget fengsel. En måend av straffen er "ekstrastraff" for gjentakelse.