For dårlig: Elevrådsleder Adrian Saxe Nielsen synes at en så dyr skole som Tangen videregående ikke burde ha problemer med temperaturen. Foto: Lars Hoen

— Det kommer kald luft fra ventilasjonsanlegget som blåser rett ned på oss slik at det blir veldig kaldt, forteller Sarah Sjøtun (18), Cecilie Wehus (18) og Kathrine Berntsen (18) når Fædrelandsvennen møter dem i en time i kunstfag og formgiving.

- Mister konsentrasjonen

Nesten hele klassen sitter med jakkene på, og slik har det vært siden i høst.

— Vi mister konsentrasjonen når det er så kaldt, og siden vi går med jakkene inne blir vi kalde når vi går ut, fortsetter jentene.

Berntsen forteller også at flere klasserom ikke er dimensjonert for at alle elevene skal kunne koble strøm til pc samtidig.

— Noen ganger går strømmen, så får vi skylden for at vi har for mange pc-er i bruk. Det er litt rart når skolen legger opp til at vi skal bruke pc, sier hun.

UTSATT: Når det blåser kraftig, går ikke de utvendige persiennene ned. Da får lærerne problemer med å bruke slike smartboards på grunn av gjenskinn. Foto: Lars Hoen

— Jobber med problemetNå har klassen hennes blitt tildelt et nytt rom for deler av undervisningen, men i kunstfagene må de fortsatt holde til i det kalde klasserommet som fungerer som verksted.

— Det er dumt at det skulle ta så lang tid. Det var først da Fædrelandsvennen ble koblet inn at det ble gjort noe, sier Sarah Sjøtun.

Rektor Eva Berg synes at det er leit at elevene opplever det slik, og minner om at slike saker skal gå gjennom elevrådet til ledelsen.

— Vi jobber med problemet. Det er utført målinger i det aktuelle klasserommet de to siste månedene som viser at temperaturen ligger på 21 grader. Dersom det blir gjort endringer på ventilasjonsanlegget påvirker det resten av klasserommene, sier rektor Eva Berg som håper på en snarlig løsning.

Ikke gymsal

Elevrådsleder Adrian Saxe Nielsen forteller at enkelte andre klasserom oppleves som for varme.

— Det burde ikke være problemer med temperatur i et så nytt og dyrt bygg, mener han.

Selv om elevrådslederen stort sett er fornøyd med bygget, mener at det har blitt utformet mer med tanke på design enn på funksjonalitet.

— Hvorfor er det ikke gjort plass til en gymsal på en så stor skole? Vi må vente til Aquarama er ferdig før vi får en skikkelig gymsal i nærheten, sier han.

- Lett å stjele

Saxe Nielsen er også skeptisk til kantinens utforming.

— Kantinen er lite gunstig utformet slik at det er lett å stjele fra den, sier Adrian Saxe Nielsen som mener at det har ført til flere tyverier.

Rektor Eva Berg har ikke oppfattet dette som et stort problem.

— Vi har fått en flott og nydelig kantine. Jeg har registrert at det er tyverier, men jeg vil presisere at vi ikke har noe større problemer med tyverier på Tangen enn ellers i samfunnet. Vi har miljøpatruljer i spisefri som bidrar til å regulere elevatferd i en ønsket retning, sier hun.

For dårlig: Elevrådsleder Adrian Saxe Nielsen synes at en så dyr skole som Tangen videregående ikke burde ha problemer med temperaturen. Foto: Lars Hoen

PersienneproblemerElevrådslederen forteller at det er problemer med de automatiske, utvendige persiennene som ikke kan brukes i kraftig vind.

— Det kommer gjenskinn i smartboardene, og lærerne får ikke brukt dem. Det er særlig et problem for de som går på Medier og kommunikasjon, og som ser mye filmer i timene, sier Adrian Saxe Nielsen.

Smartboard er en interaktiv tavle som nå brukes i flere norske klasserom. At lærere ikke kan bruke disse når det kommer lys på synes rektoren at elevene bør kunne leve med.

— Dette er hverdagen og et problem for mange skoler og kontorbygg i Norge. Jeg mener at man må kunne ta grep de dagene det blåser kraftig. Flere av smartboardene kan flyttes, og man kan i nøden også bruke tusj i stedet for den digitale versjonen, sier hun.

Stolt av Tangen— Dette er et vakkert og funksjoneltbygg. Før var vi spredd på fem steder. Nå er vi samlet med 1000 elever og 180lærere i ett bygg. Det merkes nesten ikke at vi er så mange siden bygget er såstort. Dette er et veldig moderne og teknisk avansert bygg, og det vil nok ta noenår før alt er tilpasset på alle områder, sier rektor Eva Berg som alt i alt erveldig fornøyd med det nye bygget på Tangen.

— Elevene mener at skolen er utformetmer med tanke på design enn funksjonalitet, Hva tenker du om det?

— Det stemmer ikke. Jeg synes atbygget kombinerer både design og funksjonalitet, og det har vært et krav fraskoleeier om at bygget skal bygges med tanke på at det er ulike studieretningersom skal samles her. Jeg som rektor synes at bygningen er vakker, åpen,funksjonell, transparent, samtidig som den har en struktur, sier rektor EvaBerg.

Jobber med løsninger

— Vi har hatt en lang liste med reklamasjoner. Funksjonsmessig har vi fått tilbakemeldinger om at bygget fungerer godt og at det samler elevene. Teknisk sett er det umulig å bygge et slikt bygg uten at det er en liste med reklamasjoner opplyser bygg- og innkjøpssjef i Vest-Agder fylkeskommune, Roald Torkelsen.

— Når det gjelder temperaturen har vi justert litt på retningen av luften, og jeg håper at det vil bli bedre for elevene på sikt, sier Torkelsen.

Han opplyser om at kantinen er designet med tanke på selvbetjening.

At det blir tyverier er nok prisen vi må betale for å velge en åpen løsning, mener han.

De utvendige persiennene som ikke kan brukes i kraftig vind er kommet for å bli.

— De skal stoppe varmen på utsiden. Vi ønsker ikke innvendige persienner på grunn av inneklimaet, informerer Torkelsen.

Bygg- og innkjøpssjefen kan også informere at flere sikringer er byttet ut med en annen type som skal tåle at flere pc-er kobles til strømkilde.