SKRIVER: Marielle Køhler Heimdal viser Signe Langefoss fra Grimstad hvordan hun skal skrive på et skriveark. 66-åringen er litt usikker på om hun vil på Facebook. Foto: Helge Corneliussen
SNOKE: Eva Heimdal ville egentlig ikke ha noe mer med datamaskin å gjøre. Nå ser hun ikke bort fra at hun snart "tvittrer" av glede foran tastaturet. Foto: Helge Corneliussen
FORSKNING: Elin Thygesen fra UIA følger eldres forhold til data gjennom et EU-basert forskningsprosjekt. Foto: Helge Corneliussen
NETTBESTILLING: Sigrun Maurud vil gjerne lære å bestille billetter på datamaskinen. Hun har en drøm om å reise med Hurtigruten. Foto: Helge Corneliussen
BESTILLE: Eva Heimdal og Signe Langefoss lærer seg å bestille billetter til Hurtigruten. Marielle Køhler Heimdal underviser. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: — Nylig var jeg på Ikea og kjøpte databord. Det er jo litt spennende vet du - se hva som skjer i verden og kanskje gå inn på Facebook for å se hva de driver med der, sier 73-åringen Eva Heimdal, som nå tar datakurs for eldre i Lillesand.

I nær 30 år jobbet hun i bank. Hun fikk meg seg dataens inntreden i banken, men da hun sluttet var hun lei.

— Jeg var møkka lei, og sa til meg selv at jeg aldri mer skulle bruke datamaskin eller mobiltelefon, understreker Eva Heimdal.

Men datamaskin hadde hun, riktignok ganske nedstøvet etter å ha vært stuet bort i åtte år.

— Da barnebarna synes det var kjedelig å besøke oss måtte jeg børste støv av maskinen. Nå har jeg gitt etter og vil lære mer om å bruke den. Men mobiltelefon har jeg ikke, sier Heimdal.

Sverger til giroblanketten

— Nettbank da? Du har jo jobbet i bank.

— Å nei du. Mannen min går til banken med giroen i handa. Det er så greit at, svarer Eva Heimdal.

66 år gamle Signe Langefoss er på samme datakurset. Hun brukte pc til bestillinger på bakeriet der hun jobbet.

— Jeg kunne ingenting annet, men da tanta mi på 97 år lærte seg data måtte jo jeg også prøve meg, sier Langefoss fra Grimstad.

— En kan finne alt mulig der og det kan jo være greit nå som også telefonkatalogen er borte, mener 66 år gamle Sigrun Maurud.

Del av EU-prosjekt

12 personer begynte på datakurset, som drives av Møglestu-elever gjennom Ungt Entreprenørskap. Kurset er også en bit av EU-prosjektet iAge, der Knutepunkt Sørlandet og UIA har viktige roller.

— Vennesla og Lillesand er med forskningsprosjektet der vi ser på eldres bruk av data. Jeg intervjuer kursdeltakere og vi har også sendt ut et spørreskjema til 500 eldre i Lillesand, forteller førsteamanuensis Elin Thygesen på UIA.

Hun legger til at det i juni blir en stor konferanse i Grimstad med delegater fra ti regioner i seks land. Temaet er eldres integrering i et samfunn som i økende grad preges av pc og internett.

EU-prosjektets mål er bedre livskvalitet for eldre. Studier viser at bruk av internett synker med økende alder og at langt færre kvinner enn menn bruker pc.