KRISTIANSAND: — Fredag forrige uke ble en elev tilbudt å bli kjørt hjem av en mann i en hvit varebil. Gutten kjente verken sjåføren eller varebilen, sier Øystein Mosfjell, rektor ved Sjøstrand skole i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Episoden som rektoren forteller om, skal ha funnet sted ved Andøyveien. Gutten løp hjem og fortalte om hendelsen til foreldrene sine, som igjen tok kontakt med skolen. Politiet er varslet om saken.

Ikke første gang

Mosfjell sendte mandag ut et brev til foreldrene som har barn ved Sjøstrand skole, der han informerte om hendelsen. I brevet videreformidler han hva politiet har anbefalt gjennom kontakt med skolen.

— Politiet anbefaler på generelt grunnlag at barna ikke går alene på skoleveien, sier rektoren.

— Dere fester altså lit til guttens historie?

— Vi er nødt til å tro på gutten. Som rektor må jeg gå videre med dette, hvis ikke gjør jeg ikke jobben min.

I begynnelsen av desember skal tre jenter ha blitt tilbudt sjokolade av en mann i en hvit varebil. Hendelsen skal ha funnet sted i nærheten av Møvig skole. Det var foreldre som tok kontakt med skolen om saken. Også i dette tilfellet ble det sendt ut varsling til foreldrene. Politiet ble også involvert i denne saken.

Advarer mot ukjente sjåfører

VÅGSBYGD SKOLE: Rektoren ved Vågsbygd skole, Roar Johansen, forteller at elever også ved hans skole skal ha hatt negative erfaringer med en hvit varebil. Foto: Tormod Flem Vegge

Nå oppfordres foreldre ved Sjøstrand skole til å snakke med barna sine, for å advare dem mot å takke ja til å bli kjørt hjem av ukjente personer. Mosfjell har løpende kontakt med politiet.— Det som har skjedd skaper mye frykt blant foreldre og lærere, og ikke minst blant barna. Det er ikke hyggelig at elever opplever slike ting på skoleveien. Vi tar dette på alvor, fortsetter han, og forteller at foreldre nå i større grad kjører og henter barna på skolen.

— Vi håper at politiet finner ut av dette, slik at det settes en stopper for personen som sprer frykt, påpeker rektoren.

- Ble forfulgt

Roar Johansen er rektor på Vågsbygd skole. Han bekrefter at elever ved skolen skal ha observert en hvit varebil og meldt fra om dette både hjemme og på skolen.

— Vi har varslet både foreldre via brev, samt politiet om episodene, sier han.

- Hvordan ser dere på saken?

— Vi er jo bekymret når det kommer så mange meldinger om dette. Det har vært episoder både til skolen om morgenen og fra skolen om ettermiddagen, episoder som har skremt elever. Enkelte skal ha opplevd at den hvite bilen fulgte etter dem. En elev skal i ett tilfelle ha forklart at sjåføren i varebilen tok kontakt.

Rykter?

— Hva tenker du om at elever ved flere skoler snakker om denne hvite varebilen?

— Det er jo det som bekymrer. Derfor tar vi dette veldig alvorlig.

- Men kan disse historiene være løse rykter?

— Det er jo ikke godt å avgjøre, å være 100 prosent sikker på at det er hold i dette. Det har vært snakket om hvite biler både før og etter sommerferien. Det er opp til politiet å finne ut om det er hold i historiene. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å ta dette alvorlig, og vi har oppfordret politiet til å øke patruljeringen, sier Johansen.

Politiet tar saken på alvor

— Vi tar saken alvorlig, sier politistasjonssjef Svein Erik Olsen ved Vågsbygd politistasjon, om episoden der en gutt fredag ble tilbudt skyss av en ukjent mann.

— Det var flere unger til stede da dette skjedde, så historien virker troverdig ut fra hva ungene forteller, fortsetter han.

Politistasjonssjefen understreker at saken som omhandler den hvite varebilen er krevende for politiet.

— Vi har få spor i saken. Vi vet bare at det handler om en hvit varebil. Det kan også hende at ungene misoppfatter en del ting. Hvis en hvit bil stopper ved dem, tror de med en gang at det dreier seg om denne varebilen. Men vi noterer det vi får inn av meldinger, sier han.

Olsen forteller at politiet har hatt patruljer ute for å se etter bilen, i etterkant av meldingene som har kommet inn.