GRAMMATIKK: Iwona Wolak og Iwona Glama fra Polen og Monica Leticia fra Brasil følger godt med når de lærer å bøye adjektiv. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
PÅ JOBB: Iwona Wolak og Iwona Glama jobber i team på Lillesand bo- og omsorgssenter. Her er gode norskkunnskaper ekstra viktig. I bakgrunnen spesialsykepleier Linda Macias og beboer Kirsten Andreassen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
TAKKNEMLIGE: Iwona 1 og 2 kom til Norge fra Polen med mennene sine i 2005 og 2007. De skryter veldig av Lillesand kommune, som har gitt dem fagbrev, antirøykekurs og trening i tillegg til språkkurs i arbeidstiden. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
Lærer Cecilie Egeland. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
Foran Moi Cun Mui fra Vietnam/Kina og Donnapha Loraas fra Thailand. Bak fra venstre: Teresita Helgestad fra Filippinene, Iwona Wolak og Iwona Glama fra Polen, Mariebell Davoy Torjussen fra Filippinene og Monica Leticia fra Brasil. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
Iwona Wolak og Iwona Glama er team og jobber sammen på Lillesand bo- og omsorgssenter. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Vi har lært veldig mye grammatikk. Grammatikk er viktig, sier Mariebell Davoy Torjussen.

Hun kommer fra Filippinene. Vanligvis gjør hun rent på Lillesand ungdomsskole. Men de siste mandagene har hun sittet på skolebenken hos Lillesand voksenopplæring sammen med kolleger fra Vietnam, Hellas, Polen og Brasil.

Tallet 589 går greit. Men når de skal prøve å si det på "gamlemåten", femhundreogniogåtti, går det i ball. Mariebell ler med hele seg.

Hele verden

I vinter startet norskkurset som skal gi renholderne ekstra gode norskkunnskaper. Renholderne får fire skoletimer åtte mandager på rad.

— Vi har ansatte fra omtrent hele verden. Det er ikke alle som har fått like god norskundervisning da de kom til Norge. Mange bruker ofte sitt morsmål hjemme, derfor får de ikke praktisert nok, sier Odd Steindal.

Han er enhetsleder for bygg og eiendomsforvaltning i Lillesand kommune, og bestilte kurset fra voksenopplæringen. Opplegget koster kommunen 15.000 kroner, og skal evalueres når kurset er ferdig etter påske.

— Vi ønsker at renholderne skal integreres som en del av personalet der de er. At de kan delta i aktiviteter og være en del av det sosiale på arbeidsplassen, sier Steindal.

Sykehjem

De utenlandske renholderne er spredd på ulike skoler, barnehager og institusjoner i kommunen.

På Lillesand bo- og omsorgssenter er polske Iwona Wolak og Iwona Glama et team. De blir kalt Iwona 1 og Iwona 2, etter hvem som kom først til Lillesand.

— På et sykehjem er det veldig viktig å snakke godt norsk. Her må vi gjøre alt riktig. Hvis det er en pasient som har smitte, eller en pasient som er død, er det viktig å forstå beskjedene vi får, sier Iwona 2. Spesialsykepleier Linda Macias mener kommunen gjør rett i å satse på ekstra språkopplæring for de utenlandske renholderne.

— Det er uhyre viktig. Og det skulle bare mangle når kommunen leier inn utenlandsk arbeidskraft. På sykehjemmet må vi kunne kommunisere for at det ikke skal bli misforståelser. Vi er avhengige av hverandre, sier Macias.

Sola

Men det er ikke bare kolleger som har nytte av at de utenlandske renholderne blir bedre i norsk.

— Vi vasker på pasientrommene også, og da snakker vi jo med de gamle. De kjenner oss og blir glade når vi kommer. Så snakker vi litt om sola som skinner, sier Iwona Glama.