LILLESAND: — Vi har inngått en avtale om salg av eiendommen. Det er lokale investorer som kommer til å kjøpe, sier banksjef Jørn Aleksandersen i BN Bank ASA.

Banken overtok eierskapet etter at Lillesand senter AS, som blant annet var eid av islandske Glitnir, fikk alvorlige økonomiske problemer våren 2010. Siden den gang har de vært på jakt etter nye eiere.

— Banker har generelt lite lyst til å sitte som langsiktige eiere av eiendommer. Det er bare spørsmål om hvor lenge man skal sitte på dem, før man avhender dem, sier Aleksandersen.

Butikker har flyttet ut

Det er Amfi Drift som har drevet senteret på vegne av BN Bank etter overtakelsen. Amfi skulle også utvikle senteret videre og få inn nye virksomheter. Nyetableringer har imidlertid vært nesten fraværende de siste årene. I stedet har en rekke butikker takket for seg.

En opptelling i senteret i dag viser at det nå er kun ti butikker igjen. Sju lokaler står mer eller mindre tomme.

Administrerende direktør Lars Løseth i Amfi Drift bekrefter at utviklingen av Lillesand senter er lagt på is, i påvente av nye eiere.

— Det foreligger noen alternativer for utvikling, men fordi oppdragsgiveren vår jobber med å selge senteret har vi ikke gått videre med disse planene. Det er opp til de nye eierne om vi fremdeles skal bidra til utvikling av Lillesand senter, sier Løseth.

Lokale investorer

Banksjef Aleksandersen ønsker ikke å si hvem de har gjort avtale med.

De lokale investorselskapene Terje Pedersen AS og G. Malmgård AS bekrefter imidlertid ovenfor Fædrelandsvennen at de er i dialog med banken om kjøp av senteret.

— Vi er i en prosess om å kjøpe senteret. Målet er å få senteret tilbake til lokale eiere, sier daglig leder Svein-Tore Råmunddal i Terje Pedersen AS.

Investorene eier fra før det såkalte Fretex-bygget, som er nabo-eiendommen til Lillesand senter. Tidligere er det lansert tanker om å innlemme dette bygget i senteret.

— Vi tror at Lillesand trenger et fungerende handelssenter som kan utfylle butikkene i sentrum. Når Lillesand senter fungerer vil dette stoppe mye av lekkasjen til Sørlandsparken, sier Råmunddal.

Snarlig avklaring

Begge parter i den forestående handelen holder kortene tett til brystet. Ifølge Aleksandersen gjenstår det imidlertid kun formaliteter før den endelige kontrakten kan undertegnes.

— Det vil sannsynligvis komme en avklaring ganske fort, opplyser han.

Banksjefen medgir at eierskapet i Lillesand senter har medført tap for banken. Han er glad for at det nærmer seg et salg.

— Denne avtalen er bra for banken, for lokalmiljøet i Lillesand, for butikkene og investorene, sier Aleksandersen.

Tror på senteret

Ifølge banksjefen har det vært flere potensielle kjøpere til sentereiendommen de siste to årene. Men det har ikke vært mulig å komme til en avtale før nå.

Selv om senteret på Tingsaker har vært i hardt vær, tror Aleksandersen at det ligger stort potensial i eiendommen. Og at senteret vil komme på rett kjøl, med de riktige eierne ved roret.

— Dette er et lokalsenter, så det bør jo være noen eiere som har kompetanse på det lokale markedet. Og det får senteret nå, sier han.