GOD SMAK: Håkon Carlos Søbye vet hvordan han skal tilberede kaffen slik at den gode smaken kommer fram. Foto: Siril Aartun
PAKKING: Håkon Carlos Søbye både brenner, pakker og distribuerer kaffen sin selv. Foto: Siril Aartun
MINNER:På veggen henger bilder fra blant annet barnehjemmet Casita de Belén, som får 5 prosent av overskuddet fra Carlos Coffee. Foto: Siril Aartun

TVEIT: — Det er litt vanskelig, og det er mye jeg må passe på underveis. Å brenne kaffe er presisjonskunst. Men jeg har blitt kurset, og nå går det ganske greit, sier Håkon Carlos Søbye, mens 20 kilo kaffebønner forsvinner inn i maskinen i hans nyoppstartede kaffebrenneri, som holder til lokalene til Boen bruk i Tveit.

Siden 2011 har Trondheim Kaffebrenneri brent kaffen Søbye importerer fra Colombia, men da de skulle utvide fikk han tilbud om å kjøpe en maskin og slo til.

SJEKKES: Bønnenes farge og lukt sjekkes underveis i brenninga, her har de så vidt begynt å brunes. Foto: Siril Aartun

De ubrente bønnene er grønnaktige og lukter gress før de blir ristet under høy temperatur og et bestemt antall minutter. Snart kommer de ut av maskinen, mørkebrune og velduftende.— Jeg lytter til maskinen, lukter og sjekker fargen på bønnene underveis for at kaffen skal bli akkurat slik jeg vil ha den. Og jeg har en viktig regel: jeg selger aldri kaffe uten å smake på den selv først, sier han.

"Carlos Coffee" er allerede velkjent for mange gjennom steder som Lauras Coffee Bar, Kaffe & Pasta og Kafé Strandhaven i Lillesand.

FERDIG: 20 kilo ferdig brente kaffebønner er på ut av maskinen. Foto: Siril Aartun

— Jeg har fått mye god støtte, noe som er nødvendig når jeg har en liten enmannsbedrift, sier Søbye.

Hjelper fødelandet

Håkon Carlos har lenge hatt interesse for kaffe, og har lest seg opp i faget. Han gjorde alvor av forretningsideen etter en tur til Colombia i 2010, hvor han er født.

— Jeg ønsket å skaffe meg et levebrød som gjør at jeg også kan hjelpe Colombia. Fem prosent av overskuddet går til barnehjemmet Casita de Belén i Cali, hvor jeg selv bodde de første seks månedene av mitt liv, sier Søbye.

For å være sikker på at bøndene har gode arbeidsforhold og får riktig pris for kaffen, kjøper han kun fra gårder som har blitt premiert med "cup of excellence". Kravene til kvalitet er strenge, og bonden får en mye høyere pris en markedspris for kaffen.

Spesielt møte

Håkon Carlos har vært i Colombia flere ganger, hvor han har fått gode venner og lært seg litt spansk. Neste år skal han tilbake, men denne gangen blir det et ekstra spesielt møte.

— Jeg ble adoptert da jeg var seks måneder gammel. For mange er det tabu å være adoptert, men for meg har det vært viktig å få kontakt med røttene mine og være stolt av dem. En advokat har hjulpet meg med å finne familien min. Det viser seg at moren min lever, og at jeg har ni søsken. Det har blitt en del Skype og Facebook i det siste, og jeg skal treffe dem neste gang jeg drar nedover, sier han.