KRISTIANSAND: – Vi vil invitere alle partiene i opposisjon til å være med på utformingen av og forpliktelser til å gjennomføre en kommunereform, sa Erna Solberg på en pressekonferanse fredag.

Ifølge VG kan tre av fire kommuner nå bli lagt ned.

Ordfører Odd Omland (Ap) i Kvinesdal. Foto: Tore André Baardsen

Ordfører Odd Omland i Kvinesdal og kommende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet er skeptisk til den varslede kommunereformen.– Det ble jo i valgkampen sagt av blant andre Høyres førstekandidat i Vest-Agder at kommunesammenslåinger bør skje frivillig, men det ser det nå ikke ut til å bli. Jeg frykter at nye storkommuner vil gi en uheldig sentralisering av tilbud, som spesielt rammer de som bor litt grisgrendt, sier Odd Omland.

Ordfører Ingunn Foss (H) i Lyngdal. Foto: Jon Anders Skau

Ordfører Ingunn Foss i Lyngdal og påtroppende stortingsrepresentant for Høyre sier hun fremdeles mener at kommunesammenslåing skal skje frivillig, men at mange småkommuner nok vil ha problemer med å gi innbyggerne et fullverdig tilbud på flere områder.– I dag taper flere kommuner økonomisk på å slå seg sammen. Det må i alle fall lønne seg. I Lister har vi med stort hell løst flere store oppgaver gjennom interkommunalt samarbeid. På den andre siden kan samarbeid over kommunegrensene bli byråkratisk og udemokratisk, da makten flyttes fra de folkevalgte og over i interkommunale selskaper, sier Ingunn Foss.

– Må unngå tvang

Ordfører Jon Rolf Næss (Ap) i Bykle er svært negativ til en omfattende kommunesammenslåing, og mener det ikke må brukes tvang.

– Det blir for enkelt å sitte i Oslo å tegne et nytt kommunekart. Flere ganger har de fire kommunene i Setesdal blitt foreslått som én kommune. Med et kommunesenter for eksempel på Evje ville det da bli 15-16 mil å kjøre fra Hovden og ned til rådhuset, sier Jon Rolf Næss.

Ordfører Torhild Brandsdal (KrF) i Vennesla. Foto: Tore André Baardsen

Ordfører Torhild Bransdal i Vennesla vil først vite hvilke oppgaver kommunene blir satt til å løse før hun vil være med på å tegne kommunekart. Hun forholder seg ellers til Kristelig Folkepartis partiprogram, der det heter at kommunesammenslåinger skal være frivillig.

– Som forventet

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen er ikke overrasket over utspillet, som er i tråd med det Høyre sa i valgkampen. Om Songdalen skulle slå seg sammen med noen, måtte det etter hans mening være med Søgne.

– Varaordfører Helge Andresen (H) i Søgne mener at hans kommune med 11.000 innbyggere er mer enn stor nok til å stå på egne bein, men ser at kommuner med 2-3000 innbyggere kanskje blir for små.

– Det viktigste er at kommunene er i stand til å gi sine innbyggere et godt tjenestetilbud, sier han.

– Må flytte på ansatte

– Skal en oppnå en gevinst med å slå sammen kommuner må nok offentlig ansatte flyttes fra administrasjon til produksjon. Kommunene og befolkningen må også se at de har noe å tjene på en sammenslåing, sier ordfører Arild Windsland (H) i Birkenes.

– Frekt

Ordfører Oddmund Ljosland (Sp) i Åseral mener utspillet fra de kommende regjeringskameratene grenser til å være småfrekt all den tid et stort flertall i alle fall i distriktskommunene er imot en omfattende kommunesammenslåing.

– Før en ny regjering valser over folk, må de huske på det bare er fire år til neste valg. Store geografiske avstander, lokal kultur og identitet bør også tas hensyn til, sier Oddmund Ljosland.