Faksimile: Fædrelandsvennen 17. september.

AGDER: — Venstresiden må våge å reorganisere seg. Det er mange som er usikre på hvem de skal stemme på, fordi partiene på venstresiden står så likt politisk, sier Stein Ørnhøi.

VIL DANNE NYTT PARTI: Tidligere leder i både SF og SV, Stein Ørnhøi, skriver i sin kronikk at SV bør slå seg sammen med Rødt og MDG. Foto: Knut Falch, Scanpix

Stein Ørnhøi er ingen hvem som helst. Han er tidligere partileder i både Sosialistisk Folkeparti (SF) og Sosialistisk Venstreparti (SV). Bak seg har han også mange år som politisk ekspert i NRK og TV2.I en kronikk i tirsdagens utgave av Fædrelandsvennen, tar Ørnhøi til orde for å slå sammen de tre partiene SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt, til det Ørnhøi har valgt å kalle Rødgrønt Venstre.

Bør starte lokalt

— Det er ikke så store avstander mellom partiene. Nye tider krever nye verktøy. Vi må ikke henge oss opp i at partiene skal være slik de er i dag, men heller se mot hvordan venstresiden kan stå sterkest, sier han.

Fra sitt bosted i Tvedestrand mener den tidligere SV-lederen at dette bør skje så fort som mulig. Det hele bør starte hos lokallagene, og allerede ved stortingsvalget i 2017 bør de tre partiene gå til valg som et felles parti, ifølge Ørnhøi.— Jeg ser for meg at partiene lokalt tar initiativ til et samarbeid. Så har vi kanskje partiene på en fellesliste til kommunevalget i 2015, og som ett felles parti til stortingsvalget to år senere, sier Ørnhøi.

- Mer tro på samarbeid enn sammenslåing

FOR TIDLIG: SVs førstekandidat Alf Holmelid i Vest-Agder, mener det er for tidlig med slike tiltak. Foto: Tore-Andre Baardsen

Tankene til Ørnhøi vekker interesse hos de respektive partiene. SVs førstekandidat Alf Holmelid i Vest-Agder synes ideen er god, men at den kommer for tidlig.— Vi tar gjerne imot innspill, og jeg blir gjerne med på en diskusjon rundt dette, men jeg synes det er litt tidlig å komme med slike radikale forslag, sier Holmelid.

Med 4,1 prosent oppslutning karet SV seg så vidt over sperregrensa under årets valg. Ørnhøi beskriver dagens venstreside som et "luftig begrep", og begrunner det med at dagens politikk er i ferd med å gli inn i et ubestemmelig sentrum.

— Jeg har mer tro på samarbeid enn sammenslåing. Under en sammenslåing kan det være at partiene rekrutterer ulikt, og at noen faller av. Det er ikke sikkert det gjør oss sterkere, sier Holmelid, som legger til at SV ønsker å være et dominerende parti på venstresida.

- Sosialdemokratisk vedhengsparti

NYTT SV: Rødts bystyrerepresentant Halvor Fjermeros i Kristiansand mener SV må starte på nytt om det skal bli aktuelt med et samarbeid. Foto: Jon Anders Skau

Også i Rødt møtes innspillene til Ørnhøi med interesse. Rødts bystyrerepresentant Halvor Fjermeros i Kristiansand, sier Ørnhøi skal ha ros for å fremme disse ideene.— Hele det rød-grønne prosjektet har etter min mening vært tømt for venstre-innhold. Mye av politikken SV har drevet med de siste årene kan heller ikke kalles venstre-politikk, sier han.

Han henviser blant annet til SVs støtte av Nato-aksjonen mot Libya. Fjermeros mener SV må starte helt på nytt hvis det skal bli aktuelt for Rødt å danne et nytt parti.

— SV har gjort seg til et sosialdemokratisk vedhengsparti til Arbeiderpartiet. På kort sikt tror jeg det er en dårlig idé å slå sammen de to tapende partiene fra årets valg, som vi og SV må sies å være, sier han.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få kontakt med verken førstekandidat Birte Simonsen, eller nasjonal talskvinne Hanna Marcussen i MDG mandag kveld.