KRISTIANSAND: Meteorologisk institutt er ute også denne uka med OBS-varsel om lokalt stor lyng— og gressbrannfare for Sørlandet. Det til tross for at temperaturene har falt.

— Temperaturfallet påvirker ikke så mye. Faktorene som spiller inn er nedbør, luftfuktighet og lufttemperatur. Det er spesielt den tørre luftmassen som vi har over Sørlandet nå i tillegg til mangelen på nedbør som gjør at skogbrannindeksen nærmest går gjennom taket, sier statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til fvn.no.

Meget høy skogbrannfare

Skogbrannvarselet fra Meteorologisk institutt sier at det er "meget høy fare" ved målestasjonene på Kjevik i Kristiansand, på Nelaug i Åmli og Landvik i Grimstad. Ved målestasjonene i Mandal og Audnedal er målingene noe lavere, men når likevel "stor fare".

Indeksen går fra null og oppover. Alt over 70 regnes til den høyeste indeksen som er "meget høy fare", mens mellom 40 og 60 er "stor fare". På Nelaug er indeksen mandag 107, mens den i Kristiansand er på 84 og Grimstad 106. Begge målingene er ventet å stige de neste dagene.

— Målingene vil egentlig bare fortsette å stige uten at det sier oss så mye mer, når den er så stor som nå. Om den er 80 eller 110 så gir den oss ikke noe ekstra informasjon, sier Haga.

Meteorologen sier at det ikke er ventet noe nedbør av betydning før tidligst lørdag.

- Knusk tørt

— Det er knusk tørt og har vært mye vind, så det er kjempestor fare for gress- og krattbrann nå, sier brannmester Trond Busterud ved Kristiansandsregionen brann og redning til fvn.no.

Han ber folk være ekstra forsiktige når de befinner seg i nærheten av skog og mark.

— Enten man beveger ser i Jegersberg eller andre steder, så må man ikke engang hive fra seg sigarettsneiper. Det er mye gammelt løv og rask fra i fjor som er knusktørt, sier Busterud.

Han forteller at de har god bemanning, og både folk og utstyr fra naboområdene i beredskap hvis det skulle bryte ut en større skogbrann. Det nasjonale bålforbudet i skog og mark trer ikke i kraft før 15. april.

Ikke bålforbud

— Det har foreløpig ikke vært aktuelt å komme med et lokalt forbud, men folk må tenke seg godt om før de eventuelt fyrer opp noe bål, sier Busterud.

Aller helst håper han nå på både regn og på at det nye gresset skal vokse ut.

— Det er ikke like antennelig som det brune gamle rasket som ligger igjen fra i fjor. Sånn er det alltid. Krattbrann-sesongen følger været. Den er alltid høyest rundt nå og utover sommeren hvis det har vært lange tørkeperioder, sier han.

— Det hadde ikke gjort noe hvis det regnet om natta og grodde om dagen, sier Busterud.