SONGDALEN: — Jeg har funnet noe keramikk som muligens stammer fra romertiden eller folkevandringstiden, altså 200 til 560 år etter Kristus, forteller feltarkeolog hos Fylkeskonservatoren, Hege Andreassen til Fædrelandsvennen.

Antakelig har keramikk-skårene vært en del av en bulevase eller et finere bordkar, men dette er usikkert siden det ble funnet så få biter.

Vil utvide kirkegården

Det er i forbindelse med at Greipstad kirke ønsker å utvide kirkegården at Fylkekonservatoren foretar registreringer på stedet. Arbeidet startet i slutten av mars, og avsluttes nå i løpet av noen dager.

— Vi har bare noen stikkprøver igjen. Jeg skal også prøve å finne en steinalderboplass, men mest sannsynlig er denne borte siden vannledningen til Kristiansand går rett gjennom stedet, forteller Andreassen.

Registreringene er foretatt på to jorder og på parkeringsplassen til kirken.

— Det var under parkeringsplassen jeg fant mest, forteller Andreassen.

Det er ikke uvanlig at man finner ting ved kirkegårder.

— Dette var gjerne hellige steder før kristendommen kom, forklarer Andreassen

— Det er litt spesielt at vi har funnet noe i Songdalen. Vi har veldig få bevarte kulturminner herfra, fortsetter hun.

Riksantikvaren avgjør

Det er ikke bare keramikk som feltarkeologen har funnet. Det er også flere jernalderfunn.

— Jeg fant noen stolpehull som kan tyde på at det har vært en stor bygning, eller flere store bygninger her. Jeg fant også noen kokegroper, men det er ganske vanlig å finne, forteller Andreassen.

En kokegrop er et hull i bakken hvor våre forfedre tilberedte mat. Det ble tent opp bål, og kjøtt ble dekket til og stekt som i en ovn.

Arkeologen har også funnet smie-slagg og en mulig grav. Nå skal gjenstandene C-14-dateres, og det er Riksantikvaren som skal avgjøre om Greipstad kirke kan utvide kirkegården.