KRISTIANSAND : — Vi har fått et nytt og godt beredskap som det er viktig å markere, sier regionsdirektør i Tollvesenet Sør-Norge, Thorleif Andreassen.

Båten, TK Svinør, er bygget i Nederland, er 12.9 meter lang, fire meter bred og veier 10.5 tonn. Den har to motorer med 400 hestekrefter i hver. Mandag er det klart for dåp.

— I vår tollregion har vi en 50 mil lang kystlinje. Det er ikke langt til kontinentet, og det er svært mye trafikk over Skagerrak. Vi vet at det smugles mye over Skagerrak, og derfor er denne båten nødvendig, sier Andreassen.

Han forklarer at det i hovedsak er to ting tollvesenet ser etter på sjøen. Det ene er ulovlig smuglervarer som narkotika, alkohol og sigaretter. Det andre er å hindre at båter blir tatt ulovlig inn i landet uten at det blir betalt for moms og avgifter.

Finansministeren døper

Finansminister Sigbjørn Johnsen skal døpe det nye fartøyet. Andreassen forteller at dåpen finner sted på Gamle Honnørbrygga ved Kristiansand Regiontollsted, og vil vare en times tid. Hele ledelsen i tollregionen i Sør-Norge vil være til stede, samt representanter fra finansdepartementet. Ordføreren og politimesteren har også blitt invitert.

FORNØYD: Regionsdirektør i Tollvesenet Sør-Norge, Thorleif Andreassen, forteller at den nye tollerbåten allerede er prøvekjørt, og har ingen ting å utsette på den. Foto: Knut Øvregård

— Vi har kalt opp båten etter uthavnen Svinør i Lindesnes. Der har det tidligere ligget en gammel tollstasjon, og vi syns det var fint å kalle opp båten etter den, sier Andreassen.

Fornøyd

— Vi har lært opp ti båtførere som skal betjene båten. De er tollere som har tatt båtførerprøven og fått et 30 timers opplæringskurs. De har lært seg hurtigkjøring og fått førstehjelpskurs. Seks av dem er stasjonert i Kristiansand, en i Grenland og resten i Drammen, forklarer regionsdirektøren.

Han forteller at tollvesenet allerede har prøvd båten.

— Vi er veldig godt fornøyd så langt. Det er allerede gjort noen mindre ulovlige beslag med den. Det er typiske turistbeslag som alkohol. Foreløpig har det ikke vært noe stort. Men det er en kraftig båt, så den tåler å være med på mye, sier Andreassen.