MANDAL: - Nå er jeg mer politisk uavhengig, sa tenåringen mystisk etter møtet med Erna Solberg.

På sitt sørlandsbesøk bruker Solberg mye tid på la seg informere om suksesshistorier. I Mandal var det familiesenteret som sto i fokus. Sykehuset og fem kommuner rundt Mandal samarbeider om tidlig innsats og riktig hjelp til ungdom som sliter.

STERKT MØTE: Aleksander Sommerseth gjorde sterkt inntrykk på Erna Solberg da han fortalte sin historie til henne i Mandal i formiddag. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Jeg slet. Men på familiesenteret møtte jeg en terapeut som lyttet og forsto. Jeg kunne ringe ham døgnet rundt. Han brydde seg. Han fokuserte på hva jeg hadde lyst til. Det kunne gått galt med meg, men det går flott, sa Aleksander.

Han og Erna satt ved et bord. Rundt sto 20 rådgivere, pressefolk og politikere.

Aleksander har nå tatt byggfag, og Erna ble imponert.

— Imponert over Aleksander, men også over modellen det jobbes etter. Her jobber fagfolk fleksibel arbeidstid, smurt slik Høyre etterlyser. Jeg skulle gjerne innført Mandalsmodellen i hele landet, men jeg jobber ikke slik. Jeg tror på det gode eksempel og at andre kan lære. Jeg håper mange kommuner lærer av dette, sa Erna Solberg.

Hun sier det beste samfunnet bygges nedenfra og opp, ikke motsatt.

I Mandal ble det også tid til bryggesleng og en kort apell på Amfi kjøpesenter. Der snakket Erna Solberg kort om Høyres fire hjertesaker: Trygge arbeidsplasser, mer kunnskap i skolen, bedre helsevesen og satsing på veibygging.

— E 39 er prioritert. Ny vei fra Kristiansand til Lyngdal gjennomføres så tidlig som mulig neste tiårsperiode, sa Erna og fikk applaus blant 30 fremmøtte, i hovedsak partifolk.

— Hvorfor brukte du så mye tid på å la deg informere?

— Fordi jeg besøker ordførere i dag som ønsker å vise meg ting, men også fordi jeg er genuint opptatt av teknologi i eldreomsorgen, som vi så på i Lyngdal. Tidlig innsats i psykiatrien og bedre forebygging er en hjertesak for meg, sa Erna Solberg, som også rakk å hilse på den gamle høvding i Høyre, tidligere fylkesordfører, Ludvig Hope Faye (82).

— Hun vinner valget. Tenk at jeg skulle få oppleve en ny høyrebølge som den på åtti-tallet. Det bobler nå, både i meg og blant velgerne, sa han.