ARENDAL: — Den rødgrønne regjeringen innførte i 2010 en finansieringsordning for barnehager som blant annet legger til grunn utdanningsnivået i kommunen. 28 kommuner på Sørlandet fikk mindre penger enn tidligere, og det er en direkte usosial finansieringsmodell, sier Vest-Agder Høyres førstekandidat til Stortinget, Ingunn Foss.

Sammen med de tre andre stortingskandidatene, Norunn Tveiten Benestad, Arne Thomassen og Svein Harberg, kommer Høyre nå med et løfte om å fjerne denne finansieringsmodellen, dersom de får makt etter valget.

— Kommuner med lavt utdanningsnivå får mindre penger, og i vår region sliter vi allerede stort med levekår. Blant annet kommer Vennesla dårlig ut, og det er mange rødgrønne som ønsker denne modellen vekk, uten å få gehør innad, sier Benestad.

Finansiering

I MYLDERET: Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad driver valgkamp midt i folkemylderet som er den politiske gata under Arendalsuka. Foto: Henrik Ihme

I 2011 tredde finansieringsmodellen i kraft, hvor kommunene selv skal fordele tilskudd til barnehagene ut fra det statlige rammetilskuddet. For å finne ut hvor mye tilskudd kommunene skal få fra staten til barnehagedrift, utarbeidet Kommunal— og regionaldepartementet en fordelingsnøkkel ut fra tre kriterier; antall barn mellom 3 og 5 år, andelen barn mellom 1 og 2 år uten kontantstøtte, og andelen med høyere utdanning i kommunen.Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) har tidligere sagt av hennes kommune taper 4,6 millioner kroner som følger av ordningen.

Det er storbyene som er de typiske vinnerne med kriteriet, og på Sørlandet har Kristiansand og Lillesand som de eneste kommunene tjent på kriteriet, ifølge Foss og Benestad.

Sørlandssaker

På stand i politisk gate under Arendalsuka var Foss, Benestad og Markussen og Harberg opptatt av å fronte Høyres hjertesaker; vei, kompetanse, helsekøer og arbeidsplasser.

— Vi kan doble stortingsgruppa fra Sørlandet med to til fire representanter, og virkelig gjør en forskjell. Det skal merkes. Vi skal få fart på veibyggingen på Sørlandet, og korte ned planleggingstiden fra ti til fem år. Vi skal bruke offentlig privat samarbeid, og slik sikre at utbygger tar på seg vedlikeholdsansvaret, sier Foss.

Hun mener også at leverandørindustrien på Sørlandet trenger bedre rammevilkår for å omstille seg mot nye markeder.

— Vi er avhengige av olje og gass, og vi kan ikke skur av krana i dag. Men vi må legge til rette for nye næringsmuligheter, og vi vil fjerne skatten på arbeidende kapital for bedrifter. Dette er en særnorsk skatt som er konkurransevridende, og er midler som kan brukes til omstilling.