- Det trenger ikke alltid å være så lange økter, det viktigste er at jeg kommer meg i aktivitet og får opp pulsen, sier May Irén Hilseth.

Vi treffer henne inne på iTrain på Danmarks plass i Bergen, og kjenner henne nesten ikke igjen. Det er et halvt år siden hun ble med i det åtte uker lange prosjektet Bergens slappeste.

APRIL 2013: My Irén Hilseth slet med å holde tritt med barna, og synes det var mye som føltes som et ork. Hun spiste sjokolade hver dag. Foto: Eirik Brekke

— Jeg gikk ned 13 kilo under selve prosjektet, og har fortsatt med trening og et sunnere kosthold på egen hånd. Nå er jeg gått ned 34 kilo totalt, sier hun.

Føler seg hjemme

Da Hilseth ble med på prosjektet, var hennes hovedmål at hun skulle klare å holde tritt med tre aktive barn på 6, 10 og 12 år. Hun hadde også lyst å gå ned i vekt, men det var ikke like viktig som å opparbeide seg energi og overskudd. Da vi møtte henne første gang, kunne hun fortelle at hun spiste sjokolade hver dag, en faktaopplysning hun av hensyn til barna ikke ville ha stort fokus rundt. Vi skrev aldri at det handlet om store mengder. Nå er det et tilbakelagt kapittel, og barna har fått en sunn og sprek mamma.

-  De synes det er veldig gøy. Nå er de gjerne med og sykler mens jeg jogger, og så går vi mye på fjellet, forteller hun.

Den slanke og sprudlende kvinnen foran oss ser ut til å boble over av energi. Hun forteller ivrig at hun trener nesten hver dag, og at hun er veldig fornøyd med sin nye livsstil.

Nå er hun ute og jogger ni kilometer. For kun et halvt år siden var hun nær ved å begynne å grine på oppløpssiden av 400-meteren.

-  Hva er skjedd?

—  Det var utrolig gøy å trene. I begynnelsen følte jeg meg nesten litt dum da jeg gikk inn på treningssenteret, men nå føler jeg meg hjemme.

-  Hadde du trodd dette da du ble med på prosjektet?

—  Nei, det var helt utenkelig. Jeg har jo prøvd før uten at jeg har lykkes. Jeg trodde og håpet at jeg skulle komme litt i form, men ikke som dette, erkjenner hun.

Har inspirert andre

Hun løper lett og ledig på tredemøllen, det er tydelig at hun endelig har funnet seg til rette på et treningssenter. Buksen holdes oppe av en sikkerhetsnål, og T-skjorten henger løst.

- Jeg kommer aldri til å gå tilbake til min gamle livsstil igjen, sier hun bestemt.

-  Hun har virkelig gjort maks ut av det vi tilbød, det har vært en fantastisk innsats. Jeg snakker en del med henne, og hun ser ut til å ha et veldig sunt forhold til det også. Jeg tror hun liker den nye livsstilen, sier mentor Tonje Sørlie.

Det er ikke gitt at det skulle bli slik.

- Jeg skal innrømme at jeg var litt usikker på henne i starten, om hun var klar for dette. Det hendte vi følte at hun ikke var helt åpen for alt, men det er jo egentlig ikke så rart. Jo tyngre du er, jo tyngre er det å komme i gang. Det er ikke kjekt å kjenne kroppen forsøke å motarbeide deg når du prøver å gjøre noe riktig. Underveis fikk jeg virkelig troen på henne, sier Sørlie.

Hilseth får ikke rost mentoren sin nok.

-  Hun er helt fantastisk. Jeg hadde aldri klart dette uten henne, sier hun.

-  Det er May Irén selv som har gjort jobben. Hun har fulgt opp både når det gjelder trening og kosthold. Hun er nesten ikke til å kjenne igjen. Jeg ser en utstråling hos henne som jeg ikke har sett før. En gnist i øynene, sier Sørlie.

Planlegger halvmaraton

41-åringen får mange kommentarer, både fra kjente og ukjente. Folk lurer på hva som er skjedd og hva hun har gjort. Andre har sett at hun har vært med i Bergens Slappeste, og nøler ikke med å ta kontakt.

-  Det er flere som sier at de er inspirert av meg. En gang var det noen som sa at de var ute på tur på grunn av meg. At de hadde sett hva jeg har gjort. Sånt er jo veldig kjekt å høre.

Under prosjektet ble det aldri lagt vekt på diett eller slanking. Man ønsket at det skulle gjøres skikkelig, og at man skulle bruke tid. Dette var snakk om hjelp til en livsstilsendring.

-  Det er nok mye lurere, for da orker man å fortsette. Det har ikke vært snakk om en «quick fix» før bikinisesongen, men å finne treningsglede. Et halvt år kan kanskje virke lenge, men det er ingen ting i det store løpet, sier Hilseth.

I april skal noen av deltakerne, samt noen trenere, løpe stafett sammen under Bergen City Marathon. May Irén har fått en av de lengste etappene.

Hun stopper imidlertid ikke der. I september planlegger hun å dra til hovedstaden med en venninne under Oslo Maraton. Der skal hun løpe halvmaraton.