I oktober ble 63-åringen dømt til ubetinget fengsel i to år og tre måneder. Retten har senere behandlet kravet om erstatning.

Kristiansand tingrett har lagt til grunn at den domfeltes datter først ble utsatt for overgrep fra sin avdøde morfar fra hun var seks-sju år til hun var 11. Senere ble hun utsatt for overgrep fra sin fra far. En rekke overgrep fram mot 2003 er foreldet, men retten fant under straffesaken disse overgrepene bevist. Far ble straffedømt for overgrep som fant sted i perioden fra 2003 til 2008. Den uføretrygdede mannen må betale 2,93 millioner i erstatning. Den største summen er på 1,5 millioner, og utgjør fremtidig inntektstap.

Den domfelte har anket straffedommen til lagmannsretten. I tingretten erkjente far erstatningsansvar, men antydet en langt lavere erstatning enn kravet, og en erstatning som også er under det beløp tingretten har fastsatt.

Flere selvmordsforsøk

Kvinnen i 30-årene, som ble utsatt for overgrepene fra sin far, tok utdanning og kom i jobb. Men i 2007 ble hun syk. Selv etter at hun ble syk, og etter rettens oppfatning meget sårbar, noe far kjente til, gjennomførte han nok et overgrep. Etter et års sykmelding og tre års permisjon, gikk kvinnen ut av arbeidslivet. Hun har fått diagnosen vedvarende personlighetsendring etter katastrofale livshendelser og posttraumatisk stresslidelse. Kvinnen begynte å snakke om overgrepene ved årsskiftet 2006-2007, og har ifølge retten siden da hatt et høyt lidelsestrykk. "Hun har hatt flere selvmordsforsøk — ut fra sykehusjournalen ser det ut til at hun i lange perioder har vært mer eller mindre kronisk suicidal, og hatt store problemer med søvn, mat og andre grunnleggende behov. Hun sliter med flashbacks, mareritt og anfall av panikkangst. Hun har hatt mye skamfølelse og skyldfølelse. Hun var særlig langt nede i forbindelse med at hun trodde hun var gravid i desember 2007. Selv om hun har klart å ta utdanning og være i arbeid før 2007, legger retten til grunn at hun også da har hatt det vanskelig knyttet til overgrepene, herunder ved at hun drev med selvskading".

Det var et overgrep fra farens side som skapte frykten for graviditet. Far ble anmeldt i 2012. ## Alle overgrep erstatningspliktig

Retten har lagt til grunn at det kun er de straffbare handlinger mannen ble dømt for, ikke de foreldede overgrepene, som danner grunnlaget for erstatning. Dommerne har likevel understreket at overgrep før dette også har hatt en betydning ved fastsettelsen av erstatningen, også overgrepene fra morfaren.

Kristiansand tingrett sier at overgrepene som skjedde før 2003 var disponerende årsak, mens de straffbare overgrepene utløste kvinnens store problemer. Den domfelte faren var ifølge retten klar over at hun hadde søkt psykisk helsehjelp også etter det siste overgrepet i 2008. "Tiltalte er derfor fullt ut erstatningsansvarlig for dagens skade", heter det i dommen.