I november åpnet Israels største private gasskraftverk i Negev-ørkenen. Gassen kommer fra Tamar-feltet utenfor Israels kyst. Etter hvert vil stadig flere gassfelt utenfor Israel bli utforsket. Foto: AMIR COHEN

KRISTIANSAND: Israel skal bygge ut gassfeltene Leviathan og Tamar i Middelhavet. Det er der det nye handelskammeret mener sørlandsk offshore-industri kan få oppdrag.

— I vår region er Node-klyngen svært interessant. Vi vil prøve å skape kontakt med bedriftene i dette miljøet og de som skal bygge ut disse feltene, sier Rotem Shneor, styreleder for det israelske handelskammerets nyopprettede avdeling i Kristiansand.

I november åpnet Israels største private gasskraftverk i Negev-ørkenen. Gassen kommer fra Tamar-feltet utenfor Israels kyst. Etter hvert vil stadig flere gassfelt utenfor Israel bli utforsket. Foto: AMIR COHEN

— Israel har ingen historie for å utvinne olje og gass. Derfor åpner dette for store muligheter for offshore-industrien i vår landsdel, sier Shneor.

Ikke politisk

Rotem er til daglig førsteamanuensis ved institutt for økonomi ved Universitetet i Agder. Med seg i styret har han både politikere og folk fra næringslivet (se fakta).

— Selv om vi har deltakere fra den borgerlige siden, har vi overhodet ikke noen politiske mål. Vårt mål er å skape en positiv dialog mellom norsk og israelsk næringsliv der alle kan delta, sier Shneor som ønsker å arrangere konferanser og seminarer for å få mer handel mellom Sørlandet og Israel.

Shneor er selv fra Israel og har bodd i Norge i åtte år der han blant annet har tatt en doktorgard i internasjonal ledelse. Han mener det må være mulig å være kritisk til Israels politikk og samtidig jobbe for mer handel.

— Du trenger ikke være tilhenger av den israelske regjeringen for å like det israelske samfunnet og Israels næringsliv. Det vi ønsker er å bygge broer, og vi mener Norge kan ha god innvirkning på Israel.

Positiv

Det nye handelskammeret i Kristiansand har allerede invitert Node til et semninar om handel med Israel. Leder i Node, Anne-Grete Ellingsen, har takket ja og mener det ikke er noe problematisk å drive forretninger med Israel.

— I utgangspunktet forholder vi oss til det Utenriksdepartementet anbefaler. Da er ikke Israel på en liste som tilsier at vi ikke skal ha samarbeid, sier Ellingsen.

Så lenge det ikke dreier seg om omstridte områder, mener hun utbygging av gassfelt i Israel kan gi muligheter for Node-bedriftene.

— Hvis vi kan bidra til kompetanseheving og åpne et nytt marked for våre bedrifter, ser ikke jeg noe problematisk i det, sier Ellingsen.

Problematisk

Selv om Shneor mener prosjektet deres er upolitisk, vekker det likevel skepsis på venstresiden. Tidligere stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV), mener de som skal drive handel med Israel må holde seg unna gassfelt der grensene er omdiskutert, samt områder som Israel har okkupert.

— De som vil drive handel med Israel, må si ifra om det som er en ulovlig okkupasjon av palestinske områder og om det opprettes stadig flere israelske bosettinger på palestinsk området.

Han legger til at de forventer det samme av Statoil når de har kontakt med myndighetene i land som bryter menneskerettighetene.

Kultur og industri

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) skal hjelpe til med å starte opp avdelingen i Kristiansand, og mener mer samarbeid med Israel kun er positivt.

— Jeg definerer ikke Israel som okkupasjonsmakt. Det de har gjort er at de har annektert noen områder. Og det ligger i vårt program at vi vil videreutvikle handel og kultur med Israel, sier Grøvan som legger til at områdene som det er aktuelt å levere til ikke er omdiskutert og at norske bedrifter er der allerede.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har allerede møtt representanter for den israelske ambassade på et møte i Stavanger.

— Vi har et helt spesielt næringsliv i Kristiansand, og må posisjonere oss for å kunne levere til de store feltene utenfor Israel, sier han.