SONGDALEN: Det var på formiddagen lørdag 3. november i fjor at politiet gjennomførte en promillekontroll på Nodeland i Songdalen.

Like før kontrollpunktet kjørte en bil inn på en gårdsvei. Politiet kjørte etter, og senere fant de bilen forlatt på en gård. Ingen personer skal ha blitt sett i eller ved bilen.

Politiet var på gården i tre kvarter, men de som bodde der kjente ikke til bilen, og politiet ba beboerne holde utkikk og eventuelt varsle om bilføreren skulle dukke opp.

Noe senere fikk politiet telefon fra gården om at det lå en mann sammenkrøket i bilens førersete. Etter hvert kjørte bilen ut av gårdstunet. Kona på gården stoppet bilføreren, det luktet alkohol av ham, og han var rød i øynene. Selv forklarte bilføreren at han var sliten etter en litt traumatisk natt. Han spurte om han fortsatt kunne stå en liten stund til, noe han fikk lov til.

Luktet alkohol

Da politiet kom tilbake og sjåføren oppdaget lovens lange arm, stakk han av, men ble etter kort tid innhentet. Det luktet fortsatt alkohol av mannen.

Selv forklarte han at han hadde drukket seks halvlitere cider like i forkant av politiets ankomst. Sjåføren sa han hadde drukket halvliterne like i nærheten av fjøset, men der var det ikke noe tomgods. En annen forklaring var at boksene var drukket på en fjelltopp i nærheten.

Da politiet ville ta utåndingsprøve, nektet han dette, og ble senere brakt til lege for blodprøve, som da viste 1,07 i promille.

I retten benektet mannen å ha drukket alkohol før han kom til gården. Den forklaringen har ikke retten funnet troverdig.

Ble dømt

Mannen ble derfor dømt for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, og retten bemerker at det var påfallende at han skulle kjøre av hovedveien og stikke seg vekk på en gårdsvei like før en politikontrollpost.

28-åringen ble dømt til fengsel i 24 dager med en prøvetid på to år, samt en bot på 13.000 kroner. Han blir uten førerkort i 21 måneder. Dersom han skal ha nytt førerkort, må hele førerprøven tas på nytt.

I tillegg til straff og bot kom også saksomkostninger på 2000 kroner.