Redaktør Kristen Munksgaard i Agder Flekkefjords tidende serverte denne førstesiden fredag:

Ved siden av et stort bilde av sykehusdirektør Jan-Roger Olsen, sto følgende sitat fra lederen til avisen:

Slik så førstesiden på Agder Flekkefjords tidende ut fredag.

«Vi aksepterer ikke at våre liv i vest blir verdsatt langt lavere enn folk i sentrale strøk av landet. Vi finner oss rett og slett ikke i at vi skal ofres på økonomiens alter. »

Nekter

— Jeg nekter å akseptere at sykehuset må forholde seg til økonomiske rammer. I verdens rikeste land som flyter av melk og honning må sykehusdirektør Jan-Roger Olsen gå til helseministeren og be om mer penger slik at vi kan beholde Flekkefjord sykehus, sier Munksgaard.

— Jeg er bekymret for om alle medieoppslagene skaper utrygghet i befolkningen, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus.

Drittpakker

- Jeg er bekymret for om alle medieoppslagene skaper utrygghet i befolkningen, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus. Foto: Reidar Kollstad

Hun reagerte på følgende formulering fra en annen leder i avisen: «Man har riktignok gjort intense forsøk fra sykehusledelsen på å få fram «drittpakker» fra sykehusmiljøet i Kristiansand som har rammet Flekkefjord. »

Hun krevde skriftlig at Munksgaard skulle dokumentere påstanden.

— Vi oppfattet det som om han anklaget sykehusledelsen for å ha aktivt gått ut i fagmiljøet i Kristiansand og oppfordret dem om å komme med drittpakker mot Flekkefjord. Den beskrivelsen kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Føreland.

Les også:

Innrømmer

Hun innrømmer imidlertid at sykehusledelsen ba om flere høringsuttalelser til Utviklingsplan 2030 etter at fristen gikk ut, og at en av disse anbefalte å overføre ortopediske operasjoner til Kristiansand.

Hun peker på at det blir brukt argumenter om dårligere sikkerhet for pasientene, og at dette kan få folk til å tro at de ikke vil få et godt helsetilbud fremover.

- Jeg har forståelse for at de prosesser som nå pågår tilknyttet til det fremtidige sykehustilbudet i landsdelen skaper usikkerhet i deler av befolkningen og blant ansatte, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Foto: Tore André Baardsen

Direktør Olsen skriver dette i en mail:— Jeg har forståelse for at de prosesser som nå pågår tilknyttet til det fremtidige sykehustilbudet i landsdelen skaper usikkerhet i deler av befolkningen og blant ansatte.

Nekter

Utover det nekter han å svare på disse spørsmålene:

- Hva synes du om temperaturen på debatten i Flekkefjord generelt, og Avisen Agder spesielt?

- Ofrer dere Flekkefjord på økonomiens alter?

- Kommer liv til å gå tapt dersom fødeavdeling og akuttfunksjon fjernes i Flekkefjord?

- Hvordan påvirker ordbruken din avgjørelse og innstilling i saken?

- I hvilken grad tror du ordbruken i Flekkefjord skaper frykt i befolkningen?

- Hva synes du om saklighetsnivået?

Les også:

Ofre liv

Munksgaard smeller imidlertid til med følgende:— Det er ikke tvil om at sykehusledelsen er villig til å ofre liv i Flekkefjord, det er det som vil skje dersom akuttfunksjonen fjernes. Vi har jo til det kjedsommelige sagt hva som skjer når akuttfunksjonen forsvinner, da vil det helt sikkert gå liv tapt og kvinner vil føde i drosjer og ambulanser.

- Hva tenker du om at ordbruken kan skape unødvendig frykt i Flekkefjord?

— Dersom noen blir skremt, så beklager jeg det. Men jeg tror ikke noen blir skremt. Vi er ikke alene om å kjempe for lokalsykehus, det går fakkeltog for lokalsykehus over hele landet og det er et tankekors at helseministeren og våre politikere er så totalt på kollisjonskurs med hva folk flest oppfatter som riktig helsepolitikk, sier Munksgaard.