Denne elgen døde etter å ha blitt påkjørt av en bil i Lillesand i august i fjor. Foto: Morten Boswarva

— Både folk og dyr blir påført lidelse som ofte kunne vært unngått, sier viltforvalter Tor Punsvik ved Fylkesmannen i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Statistikken fra Hjorteviltregisteret viser at det i Agder i løpet av fjoråret ble påkjørt hele 514 storvilt av typen elg, hjort eller rådyr av bil eller tog. På landsbasis var tallet 5724. I tillegg kommer det sannsynligvis mørketall.

LES OGSÅ:

— Dessverre er det slik at vi har mer medfølelse jo større dyret er. Det er nok etter all sannsynlighet mange rådyr som kjøres på og ikke blir rapportert. Det er enkelt å legge dem i bagasjerommet, eller bare kjøre videre, sier viltforvalteren.

Jegere unngår sammenstøt

Han forteller at en svensk rapport for noen år siden konkluderte med at jegere var underrepresentert blant de som kjørte på vilt.

— Det er nok ofte sånn at kunnskap om dyrene og deres oppførsel gjør at mange jegere klarer å unngå viltpåkjørsler, forklarer Punsvik.

Viltforvalterens tre råd

Viltforvalteren har disse tre rådene å komme med til bilister som ferdes på veien:

1: Hvis du ser et dyr - enten i eller ved veien - brems opp. En del ser en elg løpe over veien foran dem og tenker det var godt den ikke kom litt senere. Så kommer det plutselig flere dyr rett foran dem. Både elg, hjort og rådyr går i flokker og parvis. I tillegg kan de ofte stå i veikanten og høre på bilen, men når den nærmer seg bykser de ut i veien. Dyrene ser ikke på veien som farlig i et slikt tilfelle.

2: Vær obs på skiltene som varsler fare for viltkrysninger. Det er en grunn til at de står der - de er ikke plassert tilfeldig. Vilt krysser ofte på bakketopper eller i skogkanter. De krysser sjelden på helt åpne steder.

3: Husk å melde fra til politiet på 02800 om du kjører på et dyr, uansett om dyret er dødt eller levende, lite eller stort. Politiet har kontaktinfo til nærmeste viltnemnd, som rykker ut og ivaretar dyret. Dessuten må man dokumentere at man har meldt ifra til politiet om man skal få igjen penger fra forsikringsselskapet.

LES OGSÅ:

Mye snø — flere påkjørsler

2015 er nettopp begynt, og det betyr at vi er i januar. Vinteren er den tiden hvor det kjøres på flest vilt - i alle fall når det er mye snø.

Denne elgen døde etter å ha blitt påkjørt av en bil i Lillesand i august i fjor. Foto: Morten Boswarva

— Vi er absolutt i en tid hvor folk skal være observante. Dyrene trekker mot steder det er enkelt å ferdes, og hvis det er mye snø går de ofte langs veiene. Det ser vi spesielt i Setesdal. Ved snøtunge vintre trekker elgen ned i bunnen av dalen, og da blir flere påkjørt, sier Punsvik.I 2014 ble 99 storvilt påkjørt av toget bare i Aust-Agder.

— De aller fleste som blir påkjørt av toget er fordi dyrene går på brøytede togskinner når det er mye snø, forklarer viltforvalteren.

Høst og vår

I tillegg til snøtunge vintre er det en topp i antall viltpåkjørsler om høsten og våren.

— I oktober og november er det brunsttid for elg og hjort, og det pågår også jakt. Da er dyrene mer i bevegelse enn ellers i året. Om våren blir ettåringene frastøtt av sine mødre, som skal ha ny kalv. Da vandrer de rundt og vet ikke helt hva de skal ta seg til. En del blir påkjørt, sier Punsvik.

LES OGSÅ:

Dette gjør du ved kollisjon

Mattilsynethar laget denne punktlisten for hva du skal gjøre dersom du kjører på et hjortevilt.

— Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant

— Skaff oversikt over eventuelle skadede personer, og gi førstehjelp/kontakt 113 dersom akutt hjelp er nødvendig

— Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen. Kommunen kan også varsles.

— Merk påkjørselssted - dette for å kunne spore skadede dyr senere

— Hjelp dyret; dyr skal ikke utsettes for unødige påkjenninger eller belastninger. Forkort dyrets lidelse, avliv om nødvendig dersom du er kompetent og i stand til det.