— Vi har DNA-treff på gjerningsmannen som gjør at vi er sikre på at vi har rett mann, sier Eva Marit Gaukstad, leder av avsnitt for volds- og sedelighetskriminalitet i Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.

Hun er svært glad for at voldtekten nå er oppklart, og sier store ressurser har vært satt av til saken. En kvinne i 20-årene er fornærmet. Hun ble overfalt og voldtatt på vei til et busstopp i Grimstad tidlig søndag morgen.

26-åringen ble fredag besluttet varetektsfengslet i fire uker, og med full isolasjon i to uker, slik påtalemyndigheten la ned påstand om i retten.

Ble pågrepet i Kristiansand

Den siktede 26-åringen bor i Kristiansand og ble pågrepet hjemme onsdag kveld på bakgrunn av vitneforklaringer. Mannen passet til beskrivelsen fornærmede har gitt av gjerningsmannen.

Siktedede er afrikansk asylsøker med midlertidig oppholdstillatelse som har vært i Norge et knapt år. Da han fredag ble fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett var resultatet av DNA-prøvene ikke klare.

I fengslingsmøtet nektet mannen straffskyld, men det er ikke klart hvordan han stiller seg til siktelsen etter at DNA knytter ham til saken.

— Jeg har ingen kommentarer til saken, sier hans forsvarer Knut Henning Larsen til Fædrelandsvennen.

På fest i Grimstad

Siktede var natt til søndag på en fest i Grimstad. Ifølge politiadvokat Ingid Thorsen skal det ha skjedd en hendelse på denne festen som gjorde at han forlot stedet.

Ut fra vitneopplysninger var 26-åringen vekke fra festen mellom klokken 05 og 07 på morgenen. Dette skal siktede ha forklart seg uriktig om.

Thorsen sier det er innhentet teledata fra mobilbruk som viser at siktede har befunnet seg i området for voldtekten da den skjedde rundt klokken 07.00 søndag.

— Vi fortsetter etterforskningen for å få på plass hva som skjedde i forkant av hendelsen, og å kartlegge siktedes bevegelser, sier politioverbetjent Eva Marit Gaukstad.

Politiet i Agder hentet ellers inn en sporhund fra Oslo i etterforskningen. Denne fulgte et spor ut fra åstedet som ledet til et hus i Grimstad.

— Vi har avhørt to personer i dette huset. Slik vi ser det har det ikke vært aktuelt å mistenke disse. Grunnlaget er opplysningene vi har i saken, sammenholdt med de opplysningene fikk gjennom avhør og observasjoner politiet gjorde i huset, sier Ingrid Thorsen.

Vitne så deler av hendelsen

Voldtekten ble meldt til politiet ved sju-tiden søndag morgen. Den fornærmede kvinnen var på vei til et busstopp langs Lillesandsveien i Grimstad. Ifølge politiadvokat Ingrid Thorsen så et øyevitne deler av hendelsen.

— Vi har grunn til å tro at kvinnen var et tilfeldig offer og at det ble gjennomført en fullbyrdet voldtekt. Vi anser dette som en særdeles grov sak, har politioverbetjent Eva Marit Gaukstad uttalt til Fædrelandsvennen.

Offeret er lettet

Sveinung Søndervik Johnsen er bistandsadvokat til kvinnen i 20-årene. Han har snakket med henne etter at det ble kjent at politiet har DNA-treff.

— Hun ble veldig lettet da hun hørte det. Når man har vært ute for noe så grusomt, gjør det ting mer skremmende å vite at den perosnen går ute. Da hun fikk vite at de tok ham, var det en lettelse, og det bedrer hennes situasjon rent psykisk, sier advokat Søndervik Johnsen, som mener kjennelsen ville vært annerledes hvis retten hadde fått kunnskap om DNA-beviset.

— Saken står mye sterkere med dette beviset, sier han.

Roser politiet

Den erfarne advokaten gir uforbeholden ros til politiet.

— Det er grunn til å berømme politiet for innsatsen med å få tak i gjerningsmannen. Ikke bare av hensyn til fornærmede, med også for andre som bor i området. Når det skjer en slik voldtekt i et nærområd, fører det til stor frykt. At politiet gikk så bredt ut, så hurtig og så godt, det skal de ha all ære for. Politiet fortjener ros når de gjør godt arbeid, raskt, effektivt, og de setter inn nødvendige ressurser. All ære til dem, sier han.