KRISTIANSAND: – Vi er ute med våre kontrollører hver gang vi får et større snøfall. I går var vi ute med åtte mann, forteller områdesjef Terje Bekker i Statens Vegvesen.

I år har Statens Vegvesen hatt fem kontroller der de har kontrollert 200 tunge kjøretøyer. De har utstedt 42 kjøreforbud.

– Kjøreforbudene går generelt på at det ikke er forsvarlig å sende de videre. Det kan være at de kjører på sommerdekk, feil dekk, dårlig mønsterdybde eller at de ikke har kjettinger, sier Bekker.

Dramatisk

Områdesjefen synes det er dramatiske tall.

– Bommer vi på ett vogntog så risikerer vi at trafikken står, og i verste fall fører til ulykker. Det er små marginer, fortsetter Bekker, og trekker fram viktigheten av trafikksikkerhet.

Vegvesenets beredskap gjør at de kan rykke ut når det er behov og vær til det, og er et supplement til de vanlige kontrollene som foregår fast på Rige.

Stor andel utenlandske

– Jeg anslår at av de 42 kjøreforbudene så er mellom 30 og 35 gitt til utenlandske vogntog, fortsetter områdesjefen.

De fleste kontrollene foregår ved Statens Vegvesens stasjon på Rige. E39, og strekningen mellom Kristiansand og Mandal spesielt, er også høyt prioritert.

– Vi er ofte ute når vogntog har satt seg fast. Det er vårt ansvar, i samarbeid med Politiet, å sørge for fremkommelighet. Vi må også kontrollere vogntoget, informerer Bakker.

Operasjon tung vinter

– Det er viktig å være forebyggende. Dersom et vogntog er dårlig skodd, har sommerdekk på hengeren og kjører i nedoverbakke er sjansen for at hengeren kommer i motgående felt stor. Det er skrekkscenarioet, sier Bekker

Fædrelandsvennen har tidligere i år omtalt "Operasjon Tung Vinter", som er et samarbeid mellom Statens Vegvesen og Politiet. Beredskapsplanen går blant annet ut på å sperre strekningen mellom Kristiansand og Lyngdal ved større snøfall samtidig som et er flere kontrollører i sving.

– Det kjører cirka 1700 vogntog gjennom Kristiansand i døgnet. En god del av disse er ikke skodd etter forholdene og det er de vi vil prøve å luke ut, sier Terje Bekker i Statens Vegvesen.