KRISTIANSAND: – Jeg synes ikke noe om å stille ultimatum på enkeltsaker, men den klare liberaliseringen Frp foreslår i alkoholpolitikken, representerer et stort problem for oss, sier Hans Fredrik Grøvan, Vest-Agder KrFs førstekandidat til stortingsvalget i september.

Frp vil oppheve skjenketidene, la 18-åringer kjøpe sprit og folk handle øl i butikkene så lenge det er åpent. Partiet tror en mer liberal politikk vil føre til et mer avslappet forhold til alkohol og sunnere drikkevaner.

Det fremgår av Frps ferske programforslag, som nå er ute på høring. Endelig program vedtas på partiets landsmøte i mai.

– En slik liberalisering er vi sterkt imot. Vårt standpunkt er at begrenset tilgang til alkohol også vil begrense skadevirkningene. Skjenketider og monopolrestriksjonene vi har i forhold til salg, har stor betydning. Dette er en kjempeviktig sak for oss og en hjørnestein i vår sosialpolitikk, fastholder Grøvan.

Frp alene?

Line Henriette Holten Hjemdal, helsepolitisk talskvinne i KrF, sier rett ut til Vårt Land at hun ikke vil anbefale partiet å sitte i en regjering som bryter med KrFs solidariske ruspolitikk.

Så langt går ikke Grøvan.

– Vi må helt klart sette foten ned i forhold til Frp. Det handler om å ta vare på vår sosiale profil og å vise solidaritet med svake grupper. Men jeg vil se helheten i en samarbeidsavtale på borgerlig side før jeg uttaler meg altfor bastant, sier Grøvan, som tror at Frp ikke får gjennomslag for sitt standpunkt i en regjeringskonstellasjon.

Må bli hørt

Kjell Ingolf Ropstad, som representerer Aust-Agder KrF på Stortinget, deler Grøvans skepsis til å gå i regjering med Frp på grunn av den liberale alkoholpolitikken.

– I utgangspunktet vil vi snakke med alle på borgerlig side, men vår førsteprioritet er en regjering med sentrum og Høyre. For oss er det uansett ikke noe poeng å gå inn i regjering hvis vi ikke får gjennomslag for vår politikk. Vi ønsker å føre en solidarisk alkoholpolitikk og er mot en liberalisering. Det er liten diskusjon om hva forskningen sier om de negative følgene av en liberal alkoholpolitikk, uttaler Kjell Ingolf Ropstad, som topper Aust-Agder KrFs liste til stortingsvalget i september.