Oslo tingrett har slått fast at inndragning av skjenkebevilling ikke er å regne som straff, og avviser Lund Restaurantdrifts søksmål mot Helse— og omsorgsdepartementet.

Det er med det mulig først å bøtelegge et utested, for så å inndra skjenkebevillingen, viser dommen.

Tvisten oppsto i april for tre år siden, da Lund Restaurantdrift først fikk 20.000 kroner i bot fra politiet for å ha skjenket alkohol til mindreårige på Londskråga Pub i Kristiansand. Selskapet godtok boten, og fikk deretter inndratt skjenkebevillingen i fire uker av Kristiansand kommune.

Støtte fra Sivilombudsmannen

Med Sivilombudsmannen i ryggen, valgte Lund Restaurantdrift i fjor å stevne Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet for retten for det selskapet mener er en dobbeltstraff som strider mot den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

I dommen fra Oslo tingrett denne uka slår retten fast at midlertidig inndragning av skjenkebevilling ligger helt i grenselandet mellom hva som kan og ikke kan anses som straff i EMK, men velger løsningen som harmonerer med alkohollovens regler, altså at midlertidig inndragning ikke er straff i lovens forstand.

Dette begrunnes blant annet med at boten og inndragningen av skjenkebevillingen ble ilagt av ulike myndigheter, altså politiet og kommunen. Dermed blir inndragningen stående som gyldig. I domsavsigelsen begrunnes vedtaket blant annet med at det vil innebære «en tilfeldig fordel for saksøker (Lund Restaurantdrift, journ. anm.) dersom vedtakelsen av forelegget på 20.000 kroner skulle føre til at kommunen mistet muligheten til å inndra skjenkebevillingen».

NHO skuffet over utfallet

Kjell Ola Berg i NHO Reiseliv har tidligere vært partshjelper for Lund Restaurantdrift i saken, og er skuffet over utfallet.

— Det er ikke uten grunn at vi har vært med som partshjelper i denne saken, og her mener vi at utfallet er feil. Dette spørsmålet er så viktig at det ikke bør stoppe i en tingrett, og vi håper at saken blir anket, sier Berg.

Han mener at den endelige dommen vil være viktig for resten av bransjen.

— Det er ikke så ofte skjenkesteder risikerer både midlertidig inndragning og bot, så utover det faktum at vi naturligvis ønsker et best mulig resultat for vårt medlem, så er næringens interesse mer knyttet til å få avklart om slik inndragning er straff etter EMK. Dette vil i så fall kunne få betydning for blant annet beviskravet i denne typen saker, sier Berg.

Verken Lund Restaurantdrifts styreleder Per Sandø, eller deres advokat Stephan Lange Jervell, har lest over dommen, og ønsker derfor ikke å kommentere den.