Det opplyste stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) fra Vest-Agder på Facebook fredag etter at økonomiprofessor Roy Mersland på UiA hadde bedt henne ta affære i saken om høygravide Monica Ximenez Bernal Sanchez (30) som skal kastes ut av landet.

Bernal Sanchez har fått avslag på søknad om familieinnvandring fordi hennes ektemann Thomas Pedersen, som hun giftet seg med i 2015, ikke kan dokumentere at han tjener nok til å kunne forsørge henne.

Den ecuadorianske kvinnen som er bosatt i Kristiansand har vært au pair hos Mersland, og det er nå satt i gang en underskriftsaksjon på nett for å få henne til å bli i Norge, hvor hun har hatt flere oppholdstillatelser og visum siden 2005. Sanchez har termin 28. august, og har fått frist til å forlate landet innen 22. august.

— Griper ikke inn

Ingunn Foss sier til Fædrelandsvennen at kilden til Facebook-meldingen er stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) som tilbrakte tid med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på hennes besøk i Kristiansand torsdag.

- Det er umenneskelig å sende noen ut av landet tre uker før en fødsel, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp). Foto: Kjetil Nygaard

Men Åse Michaelsen understreker at det ikke er statsråden som nå griper inn i en enkeltsak:— Nei, vi som politikere kan ikke gripe inn i enkeltsaker. Men jeg vet at Sylvi Listhaug er oppdatert på nyhetsbildet, selv om jeg ikke har diskutert denne konkrete saken med henne. Men det jeg har fått forståelse fra folk i miljøet er at Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) jobber med å se på dispensasjon eller alternativ løsning. Det forventer jeg faktisk også at de gjør, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Min personlige mening er at man bør gi dispensasjon til fødselen er over, og så kan man se på saken på nytt. Det er umenneskelig å sende noen ut av landet tre uker før en fødsel, sier Åse Michaelsen.

- Mellom to stoler

Hun presiserer at man er nødt til å ha et klart regelverk som UDI må forholde seg til:

— Men av og til har vi saker som detter mellom to stoler og som ikke passer inn i noe skjema, og da kan man se på dem på nytt, sier hun.

Ved arbeid på Oasen skole og i Oddernes menighet tjente Thomas Pedersen 18.000 kroner for lite til å oppfylle fjorårets forsørgerkrav på 255.000 kroner. Hans kone tjente imidlertid også penger ved sesongarbeid i dyreparken, og de to har opplyst at UDI informerte dem om at det er samlet inntekt som gjelder.

Men både UDI og klagenemden UNE understreker i sitt avslag at det kun er ektemannens inntekt som regnes. Bernal Sanchez har også fått avslag på søknad om arbeidstillatelse.

- Virker ulogisk

- Det virker veldig ulogisk at ikke det er ekteparets samlede inntekt som regnes, sier stortingsrepresentant Ingunn Foss (H). Foto: Tone Sandberg

Stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) reagerer også sterkt på utkastelsen av den høygravide kvinnen som har utdannelse som førskolelærer og spesialpedagog, og som har tjent penger i Norge gjennom flere år.— Det virker veldig ulogisk at ikke det er ekteparets samlede inntekt som regnes. Dersom det er slik reglene er utformet, synes jeg det er grunn til å se på dem på nytt, sier hun.

— Og det at hun er gravid gjør at saken blir helt urimelig, Det bør finnes argumenter for å kunne gi en dispensasjon her, mener Foss.

— UDI er satt til å forvalte et regelverk, og det skal selvsagt være likhet for loven og ikke slik at medieomtale og sterke pressgrupper skal avgjøre enkeltsaker. Men selv om jeg ikke kjenner alle detaljene i regelverket, stusser jeg veldig over at de kan gi seg slike utslag

Saken har vakt sterke reaksjoner, og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er blant de som har engasjert seg for å få utlendingsmyndighetene til å tenke seg om en gang til.

Da Sylvi Listhaug torsdag besøkte Kristiansand ba Fædrelandsvennen henne kommentere utvisningssaken, og fikk dette svaret:

— Jeg kommenterer aldri enkeltsaker.