Fylkesleder Åse Løvdal i Utdanningsforbundet i Vest-Agder har fått kassevis av streike-t-skjorter som streikevaktene ved de seks rammede skolene i hennes fylke skal utstyres med over helga.

Til sammen viste streikeopptrappingen onsdag at 17 skoler, 7400 elever og 592 lærere på Sørlandet rammes.

På landsbasis tas 5500 lærere ut i streik.

Positive

— Jeg har bare fått positive reaksjoner fra medlemmene, sier Løvdal i Utdanningsforbundets kontorlokaler i Lillemarkens i Kristiansand.

Hun sier planen om at streikevarselet skulle komme onsdag, har vært klar lenge.Til Fædrelandsvennen sa oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune at han trodde opptrappingsvarselet skulle komme fredag.

— Neida, vi varslet fire virkedager før lærerne har skolestart mandag, ikke elevenes skolestart torsdag, sier hun.

Kontroll

- Når 90 prosent av lærerne allerede jobber 7,5 timer om dagen på skolen, hvorfor er det viktig å streike for å hindre at de resterende 10 prosent må gjøre det samme?

— Det gjør de frivillig basert på en tillit som gir fleksibilitet. Å innføre det som avtalefestet plikt gjør at det ikke er frivillig lenger. Det er forskjell på tillit og kontroll, sier hun.

I Aust-Agder tas lærere ved 11 skoler ut i streik fra mandag. Fylkeslederen i Utdanningsforbundet, Trude Jacobsen, har heller ikke fått negative reaksjoner fra lærere på opptrappingsplanen.

— Og jeg er glad KS nå har signalisert vilje til å snu hver stein for å finne en forhandlingsløsning, sier hun.

Frykter konsekvenser

Elevorganisasjonens fylkesledere i Aust- og Vest-Agder støtter begge kravene fra lærerne og streiken. Men de frykter konsekvensene for elevene dersom streiken blir langvarig.

— Konsekvensene blir verre for hver dag som går. Det kan være svært vanskelig å gå igjennom pensum på egenhånd. Under eksamen blir det ikke tatt hensyn til at de har vært rammet av streik. Det kan få store konsekvenser for utdanningen og karakterene, sier Knut Halvor Holthe Rismyhr i Aust-Agder.

Hans kollega Rikke Gundersen i Vest-Agder deler dette synet:

— Vi støtter streiken, men håper den ikke blir langvarig, sier hun.

Lærernes arbeidsgiver KS sier det ikke var dem som foreslo at lærere skal være på skolen 7,5 timer hver dag. Dette punktet er hovedårsaken til at lærerforbundene ikke vil godta skissen til ny avtale og har gått til streik.

KS har nå uttalte at de vil vurdere alle forslag som kan bidra til løsning på konflikten, inkludert en diskusjon rundt 7,5-timerskravet.

— Jeg vil understreke at det ikke er vårt forslag det med 7,5 timer. Dette var et forslag som mekleren la fram, sier KS' forhandlingsleiar Per Kristian Sundnes til NRK, ifølge NTB.

Ifølge ham dreiet forhandlingene seg om andre tema, før Riksmekleren kom med det omstridte tallet i sluttfasen av meklingen. Meklingsdeltakere har taushetsplikt om forhandlingenes innhold, men kilder bekrefter overfor NRK at KS aldri tallfestet noe krav om hvor lenge lærerne skulle være på skolen, kun at de skulle være der lenger enn nå.