Nils Harald Rennestraum (56) fra Kvinesdal jubler for å ha blitt valgt til Vest-Agder Aps andrekandidat til fylkesvalget.
Randi Øverland (62) lover et tøffere og mer offensivt Ap.

— Jeg ønsker å vitalisere og skape ny interesse rundt fylkespolitikken. Vi må tydeliggjøre den. Og for meg blir det aller viktigste å gjøre noe med levekårene og likestillingen i landsdelen. Det er en lang, men viktig jobb. Vi må sikre at alle blir med, sier Øverland.

Den tredje satsingen hennes er utdanning.

— Store deler av fylkets budsjett går til videregående skoler. I høst var det 161 som ikke fikk læreplass da sommerferien var over. Sånn kan vi ikke ha det. Når ungdom har brukt to år på en fagutdanning, må vi som fylke kunne garantere dem fagbrev. Det skylder vi dem, sier Øverland.

— Før de tar sommerferie skal ungdommen ha svar. Helst læreplass, alternativt kombinert læreplass og skole og opplæring i skoleverskted som siste utvei. Men fagbrev skal de få. Dette er virkelig en kampsak for meg, sier Øverland.

Vant med god margin

Hun vant med god margin mot Marnardal-ordfører Helge Sandåker på Aps nominasjonsmøte i kantinen på Vågsbygd videregående skole. Øverland fikk 52 Stemmer, mens Sandåker fikk 23

Nå ønsker hun å vinne valget også. Randi Øverland vil bli Aps første fylkesordfører i Vest-Agder. Og hun ønsker å bli den første kvinnelige fylkesordfører i Vest-Agder.

62-åringen med tre perioder som statssekretær i en Ap-regjering, og fortid som leder av Kristiansand Ap og bystyremedlem, er offensiv om sitt politiske comeback

På hugget

— Vi skal mer på hugget i fylkes- og landsdelspolitikken, og vi skal løfte fram fylkespolitikken. Store saker venter innen skole og sykehus. Ap må prege utviklingen på vegne av innbyggerne i Vest-Agder. Vi skal bli mye mer tydelige, og vi skal være der for hele fylket, sier Øverland

Nøkkelen til innfytelse er å bli største parti.

— Hvis vi løfter oss med 1000 stemmer og Høyre står stille, blir vi Vest-Agders største parti til høsten. Stemningen er snudd etter det blåblå statsbudsjettet. . Jeg er optimist, sier Øverland, som åpner for samarbeid med både Høyre og KrF og andre partier.

De siste årene har Ap vært nokså isolert i fylkestinget, i og med flertallsblokken bestående av Høyre, KrF og Frp. Trond Blattmann holdt valgtale for Randi Øverland. Han poengterte viktigheten av å få fart og futt i fylkespolitikken.

— Randi vil gjøre den tydelig. Det trenger Vest-Agder, for det skjer viktig politikk i fylket, sa han.

Ønsket lykke til

Marnardals Helge Sandåker tok nederlaget på nominasjonsmøtet med et smil.

— Det ville vært et politisk jordskjelv hvis jeg skulle vunnet kampen mot Randi Jeg ønsker henne lykke til. Jeg stilte som motkandidat da jeg ble bedt om å gjøre det, men jeg regnet aldri med å vinne. Hun vil løfte partiet, sier Helge Sandåker.

Det var Arnt Abrahamsen fra Farsund som lanserte Sandåker som motkandidat. Han trakk fram Sandåkers erfaring sm fylkespolitiker og mente han ville være en mer samlende og samarbeidsorientert politiker enn Randi Øverland.

Rennestraum på andreplass

Kvinesdals Nils Harald Rennestraum (56) blir Aps andrekandidat. Han bytter plass med Even Tronstad Sagebakken (37) fra Mandal. Sagebakken får fjerdeplassen. Siden Sagebakken også er Aps ordførerkandidat i Mandal, valgte han å nedprioritere fylkespolitikken litt.

Farsund Ap har i årevis vært skuffet over dårlig representasjon, og ba om at deres Anne Bente Birkeland ble tredjekandidat på fylkeslisten. Det ville ikke nominasjonsmøtet. I stedet ble Anne Bystadhagen ((52) fra Flekkefjord valgt.

Vest-Agder Ap har annenhver kvinne og mann på hele fylkestingslisten foran neste års alg.