De i overkant av 100 konferansedeltakerne fikk høre to professorer harselere med de som hevder det er penger å spare på å legge ned lokalsykehus. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det har utviklet seg et gigantomani i norske helsevesen. Jeg kan ikke se at det er dokumentert at små sykehus leverer et dårligere tilbud eller at samfunnet sparer penger på å sentralisere ytterligere. Landet trenger både små og store sykehus.

Det sa professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmarken under konferansen som aksjonskomiteen for bevaring av sykehuset i Flekkefjord arrangerte i forkant av tirsdagens folkemøte i Flekkefjord. Som tidligere rådmann i Kristiansand er Jensen godt kjent med sykehusstridene som har rast i landsdelen. Til politikere og befolkningen i Lister hadde han et klart råd, og det var å vise et kraftig lokalt engasjement dersom sykehuset skal overleve.

De i overkant av 100 konferansedeltakerne fikk høre to professorer harselere med de som hevder det er penger å spare på å legge ned lokalsykehus. Foto: Torbjørn Witzøe

— Problemet med dagens helseforetaksmodell er at sykehusene styres etter en forretningsmodell, der det ikke nødvendigvis er behovet til befolkningen og pasientene som er drivkraften. Det snakkes om at det er lettere å rekruttere helsepersonell til store sykehus, men det er først og fremst helsefagarbeidere og sykepleiere i kommunal sektor det vil bli rift om i fremtiden, argumenterte økonomiprofessoren.

Reisekostnader

Bjarne Jensen er kritisk til at økte reisekostnader ikke tas med i regnestykket når sykehus foreslås lagt ned. Det samme gjelder sykehusenes store betydning for næringsutvikling.

— Bortfallet av et sykehus innebærer en vesentlig svekkelse av en regions konkurransefortrinn. Min hjemby Kristiansund ville for eksempel aldri fått oljebasen dersom det ikke hadde vært for sykehuset, sa han.

Professor Morten Øgård ved Universitetet i Agder var ikke mindre kritisk til konklusjonen i Sørlandet Sykehus sin Utviklingsplan 2030 som tar til orde for at det i fremtiden bare skal være ett sykehus i landsdelen.

— Det er absurd å tro på at bare ting blir stort nok så vil alle problemer bli løst. Vi ser det samme andre steder i offentlig sektor som i politiet og Nav. Hvor er beviset for at en vil kunne drive mer effektivt med bare ett stort sykehus i landsdelen? Jeg mener snarere at det motsatte kan bevises, sa Øgård.

Han siterte professor Kurt R. Brekke ved Norges Handelshøyskole som har uttalt følgende: «Ressurskrevende fusjoner i sykehussektoren hviler på et ønske om bedre og billigere sykehus, men når de positive virkningene ikke kan dokumenteres er det på høy tid å dempe fusjonsiveren.«

Midt i prosessen

Klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk understreket overfor konferansedeltakerne i Flekkefjord at sykehusledelsen ennå ikke har bestemt seg.

— Høringsfristen for Utviklingsplan 2030 er ikke gått ut, og skal første gang styrebehandles 6. februar 2015. Så blir det ny høringsrunde høsten 2015, før endelig styrebehandling i januar 2016, sa han.