Dette bryggeanlegget ligger på en naboeiendom et lite steinkast unna der Dag Johnsen vil utvide sin brygge. Denne brygga stikker mye lenger ut enn hytteeierens vil gjøre. Foto: Jarle R. Martinsen
Dommer Ben Fegran og hytteeier Dag Johnsen beskuer dagens brygge som Johnsen vil rive og bygge større. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er tider i livet der det er verdt å stå på for sine krav. Og her mener jeg det er så opplagt at jeg skal få bygge ny brygge at det er verdt både tiden og risikoen for tap, sier hytteeier Dag Johnsen, bosatt i Bærum.

Dette er stridens kjerne: Denne brygga mener hytteeieren er for snau for hans bruk, og som han ønsker dobbelt så stor. Foto: Jarle R. Martinsen

Han har bragt saken inn for tingretten der han krever å få bygge en ny trebrygge etter at en steinbrygge ble ødelagt av storm for rundt ti år siden.Samtidig står det en trebrygge her som han mener er for liten for båtbruken han har. Den ønsker han å rive og bygge opp ei brygge på fire ganger fire meter.

Går ikke med på

Det vil ikke Mandal kommune gå med på. De vil ikke ha brygger som er bredere enn to meter, men som gjerne kan være så lange som åtte meter. Slike brygger skal tjene som en ren adkomst for båtene.

Dommer Ben Fegran og hytteeier Dag Johnsen beskuer dagens brygge som Johnsen vil rive og bygge større. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi mener at dersom brygga er bredere vil det stride mot plan- og bygningsloven og bygging i strandsonen, sier enhetsleder for teknisk forvaltning i kommunen, Glenn Anderson.Et meget viktig stridstema i retten er at kommunen mener hytta ikke ligger i et tettbygd strøk. Hadde bygget gjort det, hadde ikke regelen om at det ikke er lov å bygge i strandsonen gjaldt.

Sentrumsnært

Det er ikke mange i Mandal som vet om denne hytta, selv om den er blant de hyttene som ligger tettest på sentrum. Den ligger på Leirvikodden på Skjebstad, bare et par kilometer fra gågata. I hyttas nabolag er det tett i tett med vanlige bolighus.

— Og dette mener kommunen ikke er tettbygd strøk, sukket Johnsen under befaringen fredag. Hytta er bygd på 1930-tallet. Johnsens familie overtok den i 1960. Nå eier han og hans søster bygget.

At hytta ikke ligger i tettbygd mener også fylkesmannen, et vedtak som siden er bekreftet av Miljøverndepartementet. Johnsen har også påklaget videre til sivilombudsmannen uten å få medhold.

Kommuneplanen

Kommunen støtter seg også til kommuneplanen fra 2007 som sier at i det området der hytta ligger ikke skal være mer bebyggelse.

Kommunen mener videre at Johnsen ikke trenger noen stor brygge annet enn til ren ankomst, han som har bilvei nesten helt inn til veggen.

— Det er jo et godt poeng?

— Jeg mener jeg trenger en ordentlig brygge for å utnytte bruken ordentlig. Dessuten er det bare å kaste et lite blikk rundt i bukta her og se hvordan det ellers er bygd ut, sier Johnsen.

I så fall ser man rett på hundrevis av båtplasser der båtene er knyttet til omfattende og store bryggeanlegg. Her er også store båthus.

- Urettferdig

— Ser man hele kommunen under et føles det veldig urettferdig å ikke få bygge ut denne brygga siden det finnes så mange andre store anlegg her, mener Johnsen.

Ifølge kommunen ligger hytta i et friluftsområde og at mer bebyggelse i strandsonen hindrer ankomst for folk flest. Under befaringen fikk Johnsen vist at odden hytta ligger på nærmest er utilgjengelig på grunn av vegetasjon og topografien.

Dom i saken faller senere.