Disse "hvite blokkene" i porøs konsistens ble funnet i sekken. Foto: Tollvesenet
En del av beslaget som ble funnet i sekken. Foto: Tollvesenet
I denne sakken tant tollvesenet det narkotiske stoffet. Foto: Tollvensenet

26. august i fjor ble bilen polakken satt i stoppet av tollvesenet i Kristiansand etter ankomst med Superspeed. I den polsk-registrerte bilen satt den tiltalte 28-åringen sammen med to andre.

Inne i tollvesenets kontrollhall ble de tre personene i bilen bedt om å gjøre rede for hver sin bagasje.

På gulvet i bilen, mellom passasjerssetet og førersetet, fant Tollvesenet en Helly-Hansen sekk. Ingen av de tre ville vedkjenne seg sekken.

I denne sakken tant tollvesenet det narkotiske stoffet. Foto: Tollvensenet

I sekken ble det funnet flere poser med hvite blokker i porøs konsistens. Politiet ble tilkalt etter mistanke om funn av narkotiske stoffer.

"Designerdop"

I retten erkjente 28-åringen at han fikk noen pakker med "designerdop" fra sin oppdragsgiver i Polen. Stoffet var pakket i plastposer, og lagt i en Helly-Hansen sekk.

Ifølge dommen har 28-åringen forklart at han visste at det var narkotiske stoffer i sekken som han fraktet fra Hirtshals til Kristiansand.

Skulle slette gjeld

Sekken med "designerdopet" skulle polakken frakte til Stavanger. Der skulle han levere stoffet etter anvisning per telefon.

Polakken har i retten forklart at han hadde gjeld til oppdragsgiveren i Polen, og at pengene for denne jobben skulle brukes til å betale ned på gjelden.

Ifølge 28-åringen fikk han cirka 20.000 kroner for å frakte stoffet fra Polen til Stavanger.

I polakkens egen bagasje ble det også funnet en bærbar PC som ble sporet tilbake til et tyveri tidligere samme år. 28-åringen forklarte i rettet at pc'en var kjøpt på en rutebilstasjon for 500 kroner.

Nesten 20.000 doser

Folkehelseinstituttet har analysert innholdet i beslaget, og sakskyndige har foretatt en skjønnsmessig beregning av antall rusdoser.

En del av beslaget som ble funnet i sekken. Foto: Tollvesenet

I rapporten fra Folkehelseinstituttet kommer det frem at innholdet i beslaget tilsvarer tett på 19 500 rusdoser med "designerdop". I dommen har retten lagt til grunn at beslaget tilsvarer 744,65 gram rent amfetamin. Da er deler av beslaget holdt utenom etter utilstrekkelig dokumentasjon.

Pustevansker, hjerteinfarkt og aggresjon

04. mars i år ble 28-åringen dømt i Kristiansand tingrett. Ifølge dommen ble 28-åringen dømt til to år og fem måneder fengselsstraff. Polakken har sittet i varetekt siden han ble stoppet av tollvesenet, disse dagene i varetekt kommer som fradrag på fengselsstraffen.

I dommen er det lagt til grunn at stoffet har flere negative effekter. Pustevansker, høyt blodtrykk, aggresjon, hjerteinfarkt og rapporterte psykoser, står det blant annet listet opp i dommen.

Videre i dommen heter det at det dreier seg om innførsel av et narkotisk stoff til Norge i betydelige mengder. Innførselen er skjedd i profitthensyn, og allmennpreventive hensyn tilsier en merkbar reaksjon.

I formildende retning er det i dommen lagt vekt på at tiltalte har avgitt en uforbeholden tilståelse.