Hver julaften, på Vilhelm Krags fødselsdag, kommer medlemmer av Kragselskapet til statuen over Vesterhavna for å hylle dikteren. Bildet er fra 2010, da Jostein Andreassen sa noen ord. Foto: Lars Hollerud
Vår barndoms park ved Strandpromenaden er planlagt med byster av dikterbrødrene, scene, amfi, planter og lyssetting. Foto: Parkvesenet, Kristiansand kommune

— Statuen av Krag må uansett flyttes innen 2018. For da starter arbeidet med ny E 39 fra Gartnerløkka til Meieriet, opplyser prosjektleder Asbjørn Heieraas i Statens Vegvesen.

Dermed må dikteren bort fra sin posisjon fra sørsiden av Vesterveien, der han i ro og mak har observert samtlige soloppganger over sin hjemby siden Finn Eriksen laget ham og noen andre plasserte ham der i 1963. Debatten om plasseringen har rast før, uten at det har rokket ved noe som helst.

Nå må synsere på banen igjen. For nå må Vilhelm bort fra utsiktsplassen.

Først litt om parken, som Vilhem Krag-selskapet og parkvesenet har gått sammen om å planlegge ved Langfeldts almenning nederst i Kronprinsens gate, bare et par hopp og lakk fra gården i Østre Strandgate, der Vilhelm og seks søsken vokste opp.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Byster i parken

Blant søsknene var Thomas Peter Krag (1868 - 1913), som de fleste ville ha glemt om det ikke var for bysten av ham i Wergelandsparken.

Det er denne bysten, samt bysten atskillig mer kjent Vilhelm som skal plasseres i den nye parken, som altså ikke skal hete Sørlandsparken, selv om Vilhelm Krag var den aller første som brukte begrepet Sørlandet, i Morgenbladet 16. mars 1902. Parken skal hete «Vår barndoms have».

— Det var i dette område Krag-barna lekte. Og Vilhems siste utgitte dikt (1930) heter «Min barndoms have», opplyser Finn Angell Thorsen, daglig leder i Vilhelm Krag-selskapet.

Bysten av broder Vilhelm, som Gustav Vigeland laget og som ikke må forveksles med statuen av ham, sto lenge plassert utenfor Vindmølla på torvet, få meter fra Madam Hamres hus hvor han ble forløst med madamen som jordmor i 1871. Så ble kunstverket flyttet til Agder Teater. Med det til følge at sokkelen brakk av.

Les også:

Mangler penger

— Planene er klare. Det er vi også. Men foreløpig har vi ikke pengene, sier driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesenet.

— Dersom noen kan bidra med 1,5 millioner kroner, er det bare å ta kontakt, sier Finn Angell Thorsen.

For den summen planlegges et intimt amfi som omslutter en scene.

Vår barndoms park ved Strandpromenaden er planlagt med byster av dikterbrødrene, scene, amfi, planter og lyssetting. Foto: Parkvesenet, Kristiansand kommune

— Som skapt for sørlandsviser som er i ferd med å dø ut, fremholder Thorsen.

Men spørsmålet om hvor Vilhelm Krag i helfigur skal gjøre av seg, står fortsatt åpent.

— Jeg ser ikke at vi får plass i den nye parken, sier Kurt Tange Jensen.

Les også:

— Han bør i alle fall inn i byen der folk kan se ham, Folk er i ferd med å glemme både statuen og dikteren. Etter Camilla Collett har vi en sentralt plassert statue, plassen foran Kilden og en vei i Vågsbygd. Etter den store sørlandsdikteren Vilhelm Krag finnes ingenting, ikke en eneste gatestubb. Det er synd og skam, mener Finn Angell Thorsen.

Det siste er ikke helt presist. Hallen innenfor hovedinngangen til UiA på Gimlemoen heter Vilhelm Krags hall. Men det vet nesten ingen, siden hallen kalles Vrimlehallen.

— Hva med torvet, omtrent der han ble født?

— Neppe, sier Tange Jensen.

— En god idé som vi har lansert før, sier Finn Angell Thorsen.