Fuglekikker Tor Egil Høgsås, observerte 123 grågås, og seks storskarv ved Jåbekksvann, i Mandal fredag formiddag. Foto: Martine Haugland
Tor Egil Høgsås har studert fuglearter siden han var 12 år. Foto: Martine Haugland
De to siste årene har Høgsås også fanget insekter i hagen sin på Frøysland. Foto: Martine Haugland
Høgsås sjekker insektfellen sin hver dag mellom klokka seks og åtte på morgenen. På en god dag finner han 40 ulike arter. Det lange insektet til høyre på bildet er en hagebåndfly. Foto: Martine Haugland
En vinkelskogmåler (sommerfuggel), fløy opp i insektfellen i løpet av natt til fredag. Foto: Martine Haugland
Ett av insektene som var i fellen til Tor Egil Høgsås, fredag morgen. Foto: Martine Haugland
Storjo fotografert i Mandal, hvor den påtreffes i ytre skjærgård på trekket. Foto: Tor Egil Høgsås

— Det er jo ikke til å legge skjul på at det er en litt sær hobby jeg har. Det er nok mer status å sykle Birken, men etter min mening, får jeg mye mer ut av å titte på fugler, sier Tor Egil Høgsås, og ler.

Sin første kikkert og fuglebok, fikk han da han var 12 år. Siden da har han vært aktivt medlem av Mandal fugleklubb, og tilbrakt mye av sin fritid i naturen for å studere fugler.

Høgsås har opp i gjennom årene sett totalt 336 av Norges ulike fuglearter.

Ser sjeldne fugler fra verandaen

— Det er en fritidsinteresse som jeg kan ta med meg over alt. Arbeidet vi gjør er med på å dokumentere hva som foregår i naturen. I tillegg får jeg vært masse i ute, og trim ved å bære både kamera og teleskop, sier han.

Storjo fotografert i Mandal, hvor den påtreffes i ytre skjærgård på trekket. Foto: Tor Egil Høgsås

I følge fuglekikkeren trenger man ikke reise langt for å finne sjeldne fuglearter.— Jeg har sett totalt 242 fuglearter bare i Mandal. Sist sommer fant jeg en svartglente, mens jeg satt på verandaen min. Denne fuglen er sjelden, forteller Høgsås, som jobber som språk og samfunnsfaglærer på Mandal videregående.

Les også: Her er historiens største fugl

Studerer fuglesang

Mandalsmannen er fylkesleder for regionens fugleklubb, som i dag har 357 medlemmer. For uten om å studere fugler ved kikkert og teleskop, har Høgsås lært seg fuglenes lyder, og sang.

— Det fineste fuglekoret finner man når solen akkurat har stått opp. For å gjenkjenne ulike fugler, er det viktig å lære seg hvordan de ulike artene synger. Når jeg arbeider med å kartlegge fuglenes hekkebestand, bruker jeg sangen som utgangspunkt.

Registreres i database

Funnene han gjør registrerer han i en nasjonal artsdatabase på internett. Fugleklubben får også oppdrag av miljøvernmyndighetene. Ifølge Høgsås foregår det interne konkurranser mellom klubbmedlemmene, om hvem som klarer å finne både flest, og mest sjeldne fuglearter.

— Vi er en sosial klubb, som reiser på turer både i Norge, og i utlandet, for å studere fugler.

Fuglekikkerens beste tips:

Slik kan du også bli en fuglekjenner:

  • Det er ikke nødvendig med dyrt og omfattende utstyr. En kikkert og en fuglebok kommer du langt med.

  • Ser du en fugl du vil studere nærmere, gå skrått mot den. Da er det sjansen mindre for at den blir skremt, og flyr avsted.

  • Når solen står opp, mellom klokka 05-10, er det beste tidspunktet for å studere fugler.

  • Du kan studere fugler hele året i Norge. Om våren og sommeren, er sjansen større for å finne flest arter. Likevel er det flere fugler som blir værende hele året, også når kulden setter inn. Blant annet sjøfugler.

  • Lær deg fuglelydene. Det finnes cd-er man kan få kjøpt.

  • Hold deg unna fuglereir. Berører du egg, eller fugleunger, kan det i verste fall føre til at moren støter bort ungene sine. Invester heller i en fuglekasse. Det finnes også typer som det er installert web-kamera inni. På den måten kan følge med på det som skjer via pc-en din.