Pappa Bernt Rølland og barna Aurora Ilene (9, t.v.), Jerv Sokrates (7) og Oda Evine koste seg på Skalldyrfestivalen. Foto: Espen Sand
-Aldri har det vært så mange mennesker på åpningen av festivalen, mente Jallis Eriksen, skalldyrgeneral. Foto: Espen Sand
Alexandra Rotan fra MGP Jr. imponerte fra scenen. Foto: Espen Sand
Første dag av Skalldyrfestivalen i Mandal 2014 Foto: Espen Sand
Fylkesordfører Terje Damman var årets snorklipper. Foto: Espen Sand
Barna strømmet til åpningen av festivalen. Ikke rart så lenge Vennebyen, MGP Jr. og tryllekunstner Lord Christian ventet på scenen. Foto: Espen Sand
Første dag av Skalldyrfestivalen i Mandal 2014 Foto: Espen Sand
Lord Christian, magiker og illusjonist, leverte her et nervepirrende nummer, da han kom seg ut av en låst sylinder, fylt med vann. Foto: Espen Sand

— Jeg kan ikke gi deg et tall akkurat nå, men aldri har det vært så mange folk på åpningen av Skalldyrfestivalen. I løpet av mine åtte år som festivalleder har jeg aldri opplevd maken til trykk, sier Jallis Eriksen, festivalens skalldyrgeneral.

Festivalen håper å nå 60.000 besøkende i 2014. Da Sørlandets største familiefestival åpnet torsdag formiddag nærmest veltet skalldyrhungrige gjester inn i matteltene langs brygga.

— Folk har strømmet på siden vi åpnet klokka tolv. Det tok ikke lang tid før restaurant-teltene var rimelig fulle, sier Eriksen.

Fest for barna

Fylkesordfører Terje Damman sto for den offisielle åpningen av festivalen før scenen ble overlatt til de populære figurene i Vennebyen, Alexandra Rotan i MGP Jr. og magiker Lord Christian. De siste årene har festivalen skapt fest for barna på åpningsdagen. Og fest ble det.

— Jeg har sett Vennebyen på tv og liker det veldig godt. Under showet sto jeg helt foran ved scenen, sier Aurora Ilene Rølland (9) som var på festivalen sammen med far Bernt, søsteren Oda Evine (4) og broren Jerv Sokrates (7).

— Festivalen er veldig positiv for byen. Vi kommer hvert år, og spesielt ser vi fram til åpningsdagen med underholdning for barna, sier Bernt Rølland.

Flere tusen barn og voksne koste seg foran scenen torsdag ettermiddag.

— Vi er veldig stolt av åpningsdagen som er dedikert til barna. Det var et grep vi gjorde for mange år siden for å komme bort fra fest-stempelet festivalen hadde. I dag er dette en mat og familiefestival, sier Jallis Eriksen.

Magiker og illusjonist, Lord Christian, kjent fra TV2s Norske Talenter, leverte et forrykende show etter barneprogrammet. Kvelden ble avsluttet med konserter av The Main Level og headlineren Madcon.

Regn og veps bekymrer

Skalldyrgeneralen hadde bare en stor bekymring på rekordåpningen.

— Regnskyllet som er ventet på lørdag. Jeg er ikke en type som ser på værmeldingen, men nå er vi nødt til å ta forhåndsregler. Alle restaurantene har fått beskjed om å sikre sine strømkabler, i tilfellet regnet blir så kraftig at kummene tettes, sier Eriksen.

Årets plagsomme vepsesommer ble også tatt med i diskusjonene i forkant av festivalen. Veps og skalldyr kan være en slitsom kombinasjon.

— Vi har diskutert det og for 14 dager siden vepsen på det mest plagsomme. Vi tror det verste er over og at matopplevelsen ikke blir ødelagt på grunn av veps. Jeg har selv spist skalldyr i tre forskjellige telt i dag og ikke sett noe til vepsen. Fiskelaget i Mandal hadde elektriske «vepsesmekkere» tilgjengelig på uterestauranten, og det kan være en idé om vepsen blir plagsom. Elles har vi et triks med sukkervann og eddik i bakhånd, smiler skalldyrgeneralen.