Derfor har han nå fremmet forslag i Stortinget om å redusere el-avgiften for store datasentre som bruker mer enn 5 MW strøm i året. Han vil også forsøke å få det inn i KrFs budsjettkrav til regjeringen som blir presentert senere denne uken.

— Vi lagrer mer og mer data, og det blir stadig større behov for servere som krever enorme mengder energi. De store gigantene, som Facebook og Google, er opptatt av grønn profil, og vi vil kunne bruke det norske kraftoverskuddet til å etablere server-sentre for store konserner i Norge, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

- Sørlandet godt egnet

— Sørlandet vil være svært godt egnet til etablering av slike grønne datasentre. Vi har Agder Energi som produserer fornybar kraft, vi har lokalt kraftoverskudd, vi har fiberkabler til nett, vi har areal, og vi ligger passe sentralt, sier han.

Kjølig klima, grønn strøm og stabile politiske forhold, er blant hovedgrunnene til at flere gigantkonserner ser mot Norden når de skal etablere serverparker, og Google er allerede på plass i Finland. Men våre naboland har nå et sterkt konkurransefortrinn: redusert el-avgift.

Mens tradisjonell kraftkrevende industri får redusert strømpris i Norge, gjelder ikke dette den moderne dataindustrien.

— I EU er man i ferd med å endre begrepet «kraftkrevende industri», og Finland og Danmark har allerede senket el-avgiften for serverparker som bruker mer enn 5 MW. Det er tverrpolitisk enighet om å gjøre det samme i Sverige, og det er helt nødvendig å modernisere reglene også i Norge slik at vi får like konkurransevilkår, mener Ropstad.

Enorm verdiskapning

Han har godt håp om å få flertall for forslaget som nå er til behandling i energi- og miljøkomiteen, og vil bli behandlet i Stortinget før jul. Men det kan også bli spilt inn som et krav til neste års statsbudsjett:

— Det kan bli et av KrFs innspill, sier Ropstad, som mandag og tirsdag sitter i budsjettkonferanse med sine partifeller for å finslipe partiets krav til de forestående budsjettforhandlingene.

— Staten vil tape noen millioner på den reduserte avgiften, men det blir svært lite i forhold til de enorme verdiene som kan skapes, sier KrF-representanten.

Etter at Facebook etablerte sine serverparker i Luleå i 2011, er det i følge en rapport fra Boston Consulting Group blitt skapt 900 arbeidsplasser, og det anslås en total verdiskapning på ni milliarder kroner og 4.500 arbeidsplasser fram mot 2020. ## Tøff konkurranse

— På Sørlandet kan det bli viktige kompetansekrevende distriktsarbeidsplasser på slike datasentre, understreker Ropstad.

Beregninger viser at det vil komme omlag 200 nye datasentre som bruker over 5 MW i Europa de neste seks årene, og i Norge er det en rekke steder og landsdeler som ønsker å være med i konkurransen.

— Derfor er det viktig at Sørlandet markerer seg, sier Ropstad.

I tillegg til KrF-forslaget, har IKT Norge, Energi Norge, Norsk Industri og Abelia nå skrevet brev til Stortingets finanskomité der de ber om kutt i el-avgiften for store datasentre.