— Det er trist å se at et barn må være med en mor som stjeler, sier daglig leder Espen Skalleberg til Agderposten, som skrev om saken tirsdag.

Kvinnen i 20-årene ble tatt på fersken av betjeningen ved Cubus på Amfi Arena i Arendal lørdag ettermiddag. Ifølge Agderposten viser overvåkingsbildene at kvinnen tok med seg varene inn på prøverommet. Mens hennes fem år gamle sønn satt utenfor, puttet hun varene i vesken. Minutter senere ble hun konfrontert av betjeningen og en vekter.

Her venter kvinnens fem år gamle sønn på utsiden av prøverommet på Cubus. Guttens mor blir kort tid senere tatt for nasking. Foto: Overvåkningskamera

— Hun betalte for noen varer i kassen, for å virke tilforlatelig. Men vaktene hadde holdt henne under oppsikt, sier Skalleberg til Fædrelandsvennen.

Ifølge Skalleberg stjal kvinnen varer for rundt 1600 kroner. Hvorvidt det var varer til seg selv eller julegaver, er uvisst.

— Det blir jo en kostnad for oss, men 1600 kroner er ikke mye i den store sammenhengen. Jeg synes det er trist at folk risikerer å bli tatt for en så liten gevinst, sier Skalleberg.

Les også:

Tyveri for 360 millioner

I løpet av de tre første ukene i desember har norske butikker omsatt varer for over 40 milliarder kroner, viser tall fra hovedorganisasjonen Virke. Ifølge samme organisasjon stjeles det i omtrent samme periode varer for over 360 millioner kroner.

— Omfanget av naskeri følger handelen. Er det stor handel, er det også større fare for naskeri, sier senterleder Svein Olav Birkeland ved kjøpesenteret Sandens i Kristiansand.

Han har ikke konkrete tall, men anslår at noen blir tatt for tyveri på senteret hver eneste dag.

— Er det mange som stjeler julegaver?

— Det vet jeg ikke. Det er sikkert noen som stjeler gaver, mens andre bare ikke er i stand til å betale for seg, sier Birkeland.

Anmelder alle tyverier

Han opplyser at de fleste tyveriene blir anmeldt til politiet.

— Det er opp til hver enkelt butikk å avgjøre om saken skal anmeldes, men i hovedsak blir naskeri anmeldt. Det er den eneste måten tyvene kan lære at tyveri får konsekvenser, sier Birkeland.

Les også:

Espen Skalleberg hos Cubus i Arendal sier at butikken konsekvent anmelder alle tilfeller av tyveri.

— Tyveri har økonomiske konsekvenser for oss, men det forsurer også arbeidsmiljøet. I butikken min har jeg satt opp 11 overvåkningskameraer og kommer nok til å utvide med enda flere, sier Skalleberg.

Ifølge Skalleberg avslører butikken butikktyverier hver eneste uke, hele året.

— Det er egentlig ikke noe verre i jula enn ellers, sier han.

Har varslet barnevernet

Kvinnen som ble tatt på fersken lørdag skal samme dag også ha stjålet varer fra Hennes & Mauritz. Ifølge krimsjef Jens Martin Reiersølmoen ved Arendal politistasjon ble kvinnen tatt med varer for til sammen 2000 kroner fra de to butikkene.

— Vi har ennå ikke mottatt anmeldelsen fra butikken, men hun kan nok vente seg et forelegg, sier Reiersølmoen.

Ifølge Agderposten har politiet rutinemessig varslet barnevernet om hendelsen.