— Det representantskapsmøtet jeg nylig var på, handlet om én ting. Sentralisering rundt nybygget Kuben i Arendal. Alt skal skje der. Jeg er stygt redd for at konsolideringen av museene inn i Aust-Agder museum og arkiv blir mer avvikling enn utvikling for Setesdal.

Steinar Kyrvestad, ordfører i Valle, mener museumsfusjonen er avvikling mer enn utvikling for Setesdalsmuseet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Det sa Kyrvestad under Setesdal regionråds møte på Byglandsfjord onsdag. Dalens øvrige ordførere samt fylkesordfører Inge Tellef Mørland, delte noe av bekymringen. De sier det er viktig å følge med politisk fremover.

Byråkrater glemmer fort hva det vil si å produsere. Og alt jeg hører er sentralisering til Kuben.

Feil styreleder

Kyrvestad langet også ut mot styreleder i Aust-Agder museum og arkiv, Per Norstrøm:

— Per Norstrøm skulle aldri vært styreleder. Han er byråkrat og har styrt kulturen fra posisjonen som fylkeskultursjef i lang tid. Byråkrater glemmer fort hva det vil si å produsere. Og alt jeg hører er sentralisering til Kuben, sa Kyrvestad på regionrådsmøtet.

Aust-Agder museum og arkiv er nokså nytt og selskapet er etablert fordi staten ønsker at museene i fylkene går sammen. Det er lovet ekstra midler da. Nå er problemet at Aust-Agder har fått langt mindre ekstra fra staten enn håpet.

Museet vurderer nå å gå ut i markedet å låne over fem millioner kroner for å få penger til utstillinger i nybygget Kuben i Arendal. Blant annet skal en utstilling kalt Krakket om Arendalskrakket på 1800-tallet på plass.

Beholder Setesdal fondene?

— Hvor er de sju millionene i fond som Setesdalsmuseet hadde bygget seg opp? Og hvor er pengene til en ny og forbedret el-kraftutstilling på Rysstad, Har vi fondene våre, eller har vi ikke? Dette ser veldig lite bra ut, mener Kyrvestad som frykter at Setesdal-kulturen ikke blir vist fram som før.

Styreleder i Aust-Agder museum og arkiv, Per Norstrøm, avviser Kyrvestads påstander.

— Vi ønsker å formidle utstillinger både i Arendal, Setesdal og andre steder. Setesdalskulturen er veldig viktig for oss. Fondene har vi passet på, og vi holder på å lage egne regnskaper og budsjett for hvert museum i porteføljen, men vi strever med at staten ikke følger opp sin finansieringsplan, sier styreleder Per Norstrøm, som også er fylkeskultursjef i Aust-Agder.

Presse staten

Han sier låneopptaket skjer for å få ferdig utstillinger både i Arendal og Setesdal og for å presse staten til å komme med mer penger, som lovet. Han mener staten må komme med rundt fem millioner ekstra i året.

— Hva med kritikken mot at du ikke burde vært styreleder?

— Andre enn meg får kommentere dette. Jeg vil ikke kommentere det, sier Norstrøm.

Leder i regionrådet i Setesdal, Jon-Rolf Næss sier det foreløpig ikke er aktuelt med omkamp for å ta Setesdalsmuseet ut av det felles museumsselskapet, men at det er viktig å følge med

— Jeg vil heller ikke ha omkamp ennå. Men jeg forstår godt Nes Jernverksmuseum som nektet å gå inn i Aust-Agder museum og Arkiv. De skjønte hva som kom, sier Kyrvestad.