— Tenk hvis Oslo innfører tiggeforbud. Da vil tiggerne finne nye beitemarker i andre storbyer, som Kristiansand. Regjeringen burde brukt stortingsflertallet som finnes - og innført nasjonalt tiggeforbud, sier fungerende gruppeleder i Kristiansand Frp, Stian Storbukås, som mener nasjonalt forbud vil tvinge seg fram etter hvert.

Sp har, som Høyre og Frp, landsmøtevedtak på nasjonalt tiggeforbud. Styret i Kristiansand Frp skriver akkurat nå på et brev til justisministeren for å be ham om å bruke flertallet i tigge-saken. Men brevet blir kanskje postlagt noe sent.

Kommunevist forbud

Frp/Høyre-regjeringen foreslo tirsdag å endre politiloven slik at kommuner får egen «reservasjonsrett» mot tigging. De kan innføre tiggeforbud kommunevis. Forslaget sendes nå på høring. Regjeringen vil ikke innføre nasjonalt tiggeforbud.

KrF og Venstre er mot tiggeforbud i enhver form, og var skuffet over regjeringen tirsdag. Sp var også skuffet, og inviterte regjeringen til å gå tøffere til verks.

— Det er spesielt at det å hjelpe hverandre skal bli ulovlig. De som tigger er fattige mennesker. Fattigdom og sult kan løses med sosiale tiltak, sa KrFs stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, til Aftenposten tirsdag.

Høyres gruppeleder i Kristiansand, Hans Otto Lund, er skuffet over at egen regjering ikke er tøffere mot tiggerne:

— Ja, litt skuffet. Regjeringen innfrir i alle fall i forhold til mer kommunalt selvstyre. Oppsiden er lokaldemokrati, men nedsiden er at det nå blir mange vanskelige og vonde debatter rundt i norske kommuner. Og det blir mye forskjellig praksis, sier han.

Omkamp i bystyret

Både Storbukås og Lund er klare på at de vil tiggingen i Kristiansand til livs. Først vil de forsøke å få regjeringen til å gå hardere til verks. Hvis ikke det skjer, vil de begge fremme forslag om tiggeforbud for bystyret, så fort ny politilov er på plass.

— Jeg håper fortsatt regjeringen skal tørre å bruke flertallet i Stortinget i denne saken. Blir det opp til kommunene, skal vi i Frp ta initiativ til tiggeforbud i Kristiansand så fort den nye lov-endringen er på plass, sier Storbukås.,

— Bystyret ville ikke i fjor. Det blir omkamp så fort vi får mulighet, og jeg håper at deler av KrF eller Ap vil være med å skape flertall for tiggeforbud i Kristiansand, sier Lund.

Det var Vidar Kleppe som fremmet forslag om tiggeforbud allerede i fjor høst, og det ble kraftig oppstyr og mye debatt. Ordfører Arvid Grundekjøn ventet på et nasjonalt forbud den gang. Han mente tiggerne skaper utrygghet og kriminalitet i byen, og han var også mot tilbud om nødovernatting. Det var en opphetet debatt i ukevis.

Tirsdag svarte ikke Grundekjøn på våre henvendelser.

Storbukås skulle ønsket bystyret allerede i vår kunne innført tiggeforbud i Kristiansand, før sommersesongen tar til.

— Men vi får bare vente på prosessen nasjonalt, sier han.

- Vi sprekker ikke

Gruppeleder Mette Gundersen i Ap og gruppeleder Grete Kvelland Skaara i KrF sier Frp og Høyre kan glemme å innføre tiggeforbud i Kristiansand.

— Vi i Ap ser ingen grunn til å endre holdning eller dagens praksis. Vi ønsker heller ikke å endre de lokale politivedtektene. Jeg skulle likt og visst hvordan Hans Otto Lund har tenkt å splitte Ap i denne saken, sier Gundersen.

— Vi sprekker ikke i KrF heller. Høyre og Frp kan ikke håpe på det. Vi har stått, og står, samlet på at tigging er nød, ikke kriminalitet. De som gjør noe galt, skal straffes. Men tigging skal være lov. Såpass nestekjærlige må vi være i møte med nødstilte mennesker, sier Grete Kvelland Skaara i KrF.

Kvelland Skaara ser ikke noen grunn til en ny omgang om tiggeforbud i Kristiansand, siden det ikke er flertall i bystyret.